Time : 15:38:21
Date : 20 September 2006
Sender Name: Clinique Saint-Jean

Kliniek Sint-Jan in Brussel viert 25ste verjaardagvrijwilligerswerking

Vrijwilligers in Brusselse Kliniek Sint-Jan blazen 25 kaarsjes uit

Vrijwilligerswerking zorgt voor een stukje menselijkheid in een klinische omgeving

Beste journalist,
Op donderdag 21 september 2006 viert de Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, de 25ste verjaardag van haar vrijwilligerswerking. Tijdens een groots feest zullen de vrijwilligers van het eerste uur, in aanwezigheid van al hun collega's, 25 kaarsjes uitblazen op twee reuzengrote taarten. Precies vijfentwintig jaar terug ging de Kliniek Sint-Jan, onder impuls van aalmoezenier Walter Van Goubergen, van start met een klein maar uiterst gemotiveerd team van vrijwilligers. Daarmee vervulde Sint-Jan als medische instelling in ons land een pioniersrol. Een aantal van die vrijwilligers van het eerste uur is nog steeds actief in de kliniek. Niet de zorg, maar de patiënt zelf staat in de vrijwilligerswerking centraal. Vrijwilligers bieden patiënten op elk moment een luisterend oor aan. Dat simpele gebaar maakt voor vele patiënten vaak een wereld van verschil. Op dit moment werken er in Sint-Jan ongeveer 180 vrijwilligers in meer dan 19 verschillende diensten. Dat is een record, rekening houdend met het feit dat de instelling over 365 bedden beschikt. Concreet gaat het dus om bijna 1 vrijwilliger voor 2 patiënten. Het grote aantal vrijwilligers draagt niet alleen bij tot het comfort van de patiënt maar zorgt in Sint-Jan ook voor die typische, familiale sfeer. Voor al wie geïnteresseerd is om als vrijwilliger in Sint-Jan aan de slag te gaan, organiseert de kliniek op dinsdag 3 oktober 2006 van 9u30 tot 13u ook een informatieve voormiddag.

Pioniersrol
Werken met vrijwilligers in een medische instelling was begin jaren tachtig een compleet nieuw fenomeen. Bij zijn aanstelling als aalmoezenier ging Walter van Goubergen, in samenwerking met 'Caritas Gemeenschapsdienst' en 'Volontariat d'Entraide et Amitié', in 1981van start met een bescheiden ploeg van een twintigtal enthousiastelingen. Aanvankelijk werden deze vrijwilligers voor het onthaal van patiënten en bezoekers ingezet. Gezien het grote succes besloot de kliniek ook vrij snel vrijwilligers in medische en paramedische diensten in te schakelen. Het jaar 1990 was een scharniermoment voor het vrijwilligerswerk in Sint-Jan. In dat jaar zorgde Zuster Leontine in België voor een primeur met de oprichting van de Palliatieve Zorgen waarvan de werking voor een groot stuk door de vrijwilligers werd gedragen. Eind jaren negentig was de kleine, gemotiveerde ploeg al uitgegroeid tot een degelijk onderbouwd en opgeleid team van een 200-tal vrijwilligers.

Missie
Vandaag werken in de Kliniek Sint-Jan ongeveer 180 vrijwilligers in meer dan 19 verschillende diensten. "Met één vrijwilliger voor ongeveer twee patiënten geeft de kliniek aan de patiënt een belangrijk signaal", benadrukt Algemeen Directeur Patrick Gérard. "In geen enkele andere niet-academische, medische instelling in ons land neemt het vrijwilligerswerk een zo belangrijke plaats in. Het is een van onze hoofdmissies om het comfort van de patiënt voortdurend te verhogen. Vooral de vrijwilligers zorgen ervoor dat het persoonlijke contact met de patiënten vlotter kan verlopen", legt Dr. Patrick Gérard uit. Het vrijwilligerswerk is in Sint-Jan op professionele leest geschoeid. In geen geval mogen vrijwilligers verzorgende of medische taken op zich nemen. Dr. Patrick Gérard: "Vrijwilligers krijgen wel een training die helemaal is afgestemd op de specifieke noden van de dienst waar ze worden ingeschakeld."

Takenpakket
Coördinatrice Sophie Raes is in de Kliniek Sint-Jan verantwoordelijk voor de werking van het vrijwilligersteam. Zij ziet de vrijwilligerswerking als een enorme verrijking voor de kliniek. "Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk boeiende mensen met een grote innerlijke rijkdom. Dat komt niet alleen onze patiënten ten goede, maar ook alle personeel van Sint-Jan." Om als vrijwilliger in Sint-Jan aan de slag te kunnen, moet je uit het juiste hout gesneden zijn en zowel fysisch als psychisch behoorlijk sterk in je schoenen staan. Sophie Raes legt uit: "Een kliniek is toch vaak een complexe omgeving om in te werken. We zorgen dan ook, samen met 'Caritas Gemeenschapsdienst' en 'Volontariat d'Entraide et Amitié, voor een doorgedreven screening en vorming van onze kandidaten." Het takenpakket van de vrijwilliger in Sint-Jan is duidelijk omschreven. Sophie Raes: "In geen geval zorgen onze vrijwilligers voor personeelsvervanging. Ze vervullen een louter aanvullende functie en dragen zo hun steentje bij tot de kwaliteit van de zorg. Belangrijk is dat de vrijwilliger voor alles rustig zijn tijd neemt en daarbij steeds het ritme van de patiënt respecteert." De vrijwilligers in Sint-Jan bieden hulp bij de maaltijden en zorgen voor het patiëntenvervoer binnen de kliniek. Maar hun belangrijkste taak bestaat erin de patiënt steeds een luisterend oor te bieden, legt Sophie Raes uit. "Onze vrijwilligers moeten vooral goed kunnen luisteren zonder de patiënt uit te vragen. Ze zijn ook gebonden aan het beroepsgeheim, zodat alles wat de patiënt hen vertelt uiteraard vertrouwelijk blijft."
Einde persbericht

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid van culturen, filosofieën en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.