Dag van de Dialoog Amsterdam 21 september 2006

Bex communicatie

Identiteit: voel jij je Amsterdammer?

Praten helpt. Ook incidentele, gestructureerde groepsgesprekken tussen Amsterdammers van verschillende achtergrond kunnen een zinvolle bijdrage leveren aan meer onderling begrip en verbondenheid. Dat concludeert Evelien Tonkens, hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam na haar onderzoek naar de effecten van de Dag van de Dialoog. 65% van de deelnemers heeft Amsterdammers ontmoet die ze anders niet snel zouden spreken en 81% geeft aan dat het gesprek hen aan het denken heeft gezet. Meer dan de helft voelt zich ook echt verbonden met andere Amsterdammers.

Identiteit en verbondenheid vormen ook het thema voor de vierde Dag van de Dialoog die op donderdag 21 september in Amsterdam plaatsvindt. In ruim 120 winkels, bankkantoren, buurthuizen, moskeeën, scholen, politiebureaus, en stadsdeelkantoren staan meer dan 140 tafels waaraan bewoners van de stad met elkaar in dialoog gaan over vragen als: wie ben je, wat doe je, wil je bij een groep horen of juist niet en voel je je Amsterdammer?

Startbijeenkomst in Nova college
De vierde Dag van de Dialoog start om 8.00 uur met een ontbijtbijeenkomst bij het Nova college (Burgemeester Hogguerstraat 2), waar wethouder Marijke Vos haar visie geeft op het thema Identiteit. Aansluitend wordt de Dag van de Dialoog officieel geopend door de voorzitter van het Platform Amsterdam Dialoog Saskia Geraeds van ING Bank. De leerlingen van het Nova College verzorgen het ontbijt en een optreden. Daarnaast doen ze ook mee aan verschillende dialoogtafels, die vanaf 9.00 uur verspreid over de hele stad gehouden worden.

Slotbijeenkomst in Multifunctioneel Centrum Lydia
De dag wordt om 18.00 uur afgesloten door wethouder Eddy Linthorst (stadsdeel Oud Zuid) in Multifunctioneel Centrum Lydia, Roelofhartplein 2. Hier zal Lotfi Haddi (burgerbuddy Verdonk) zijn impressies van de dag delen met de deelnemers uit alle stadsdelen.

Platform Amsterdam Dialoog
De Dag van de Dialoog is een initiatief van het Platform Amsterdam Dialoog, dat bestaat uit bedrijven maatschappelijke organisaties en scholen die samenwerken aan de binding in de stad. De dialoog kan de kloof tussen verschillende culturen, leeftijden en groepen verkleinen. De gemeente Amsterdam ondersteunt dit maatschappelijke initiatief in het kader van het Actieplan 'Wij Amsterdammers II'.

Dag van de Dialoog landelijk
Samen met het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, dat in 2001 de allereerste Dag van de Dialoog organiseerde, helpen de initiatiefnemers in Amsterdam om de Dag van de Dialoog ook in andere steden op te zetten. Op 20 september vindt de Dag van de Dialoog in Vlaardingen plaats. Haarlem, Zaanstad, Alkmaar, Lelystad en Utrecht zullen spoedig volgen. De landelijke uitrol van de Dag van de Dialoog wordt mogelijk gemaakt met steun van het Oranje Fonds.


Noot voor de redactie (