Ingezonden persbericht


P e r s u i t n o d i g i n g

Den Haag, 18 september 2006

Studenten Design Academy Eindhoven ontwerpen toekomstplannen voor openbare bibliotheken

Dertig studenten van de prestigieuze Design Academy Eindhoven hebben op initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken antwoord gegeven op de vraag: 'Hoe wil je dat de bibliotheek van de toekomst eruit ziet?'. De zes verrassende nieuwe ideeën worden door de studenten in Eindhoven gepresenteerd tijdens het symposium What if?. De ideeën worden gebundeld in een boek.

De samenwerking met de Design Academy is een onderdeel van het project Bibliotheken 2040 van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). In het kader van dit project zijn studenten van de Design Academy uitgenodigd om originele toekomstperspectieven voor de openbare bibliotheek te ontwerpen, los van huidige discussies en ongehinderd door beperkingen als budgetten, collecties en gebouwen.

U bent van harte uitgenodigd om op 21 september op de Design Academy in Eindhoven aanwezig te zijn. De studenten presenteren hun ideeën en docenten geven hun mening hierover.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie, aanvragen van een presentexemplaar van het te verschijnen boek met de zes ideeën, of aanmelden van uw komst, kunt u contact opnemen met Anneloes Oosterlee, 06-28443465 of 0297-564749, oosterlee@debibliotheken.nl

De 6 toekomstvisies in het kort

Data dating: een nieuwe methode om plaatsgenoten met dezelfde hobby of interesse met elkaar in contact te brengen via lokale blogs. Alle bezoekers krijgen een eigen stukje harde schijf en na controle van de bibliothecaris komt dit bij elkaar op een browser. Bezoekers kunnen het bekijken en contact zoeken met de plaatser van de tekst.

Hubs: de bibliotheek moet terug naar de kernfunctie: bewaren en ontsluiten van informatie in de vorm van boeken. Alle andere digitale diensten moet ze decentraal aanbieden in hubs, een soort tentjes die op verschillende plaatsen in openbare ruimte te betreden zijn met de bibliotheekpas.

Community encounter: een mobiele bibliotheek ism het openbaar vervoer. Naast downloaden in de bus vind je antennes op straat (een soort buspalen die fungeren als internetzuilen), shelters (een abri waar de fysieke collectie te vinden is), paviljoenen (een grote abri met leeszaal en ruimte voor exposities) en de hoofdbibliotheek op het centraal station.

Digital en space: een bezoek aan de bibliotheek is een reis, alles wat je tegenkomt tijdens je zoektocht kun je delen en opslaan op de digital en space: een ruimte tussen de publieke en private sfeer in, waar digitale informatie wordt uitgewisseld en doormiddel van een groot scherm direct beschikbaar is voor andere gebruikers. Naast deze persoonlijke vondsten met persoonlijke overpeinzingen bestaat er een statisch archief waarin oudere persoonlijke vondsten staan.

30OK: een vindmachine waarin mensen een verzameling van maximaal 30 objecten kunnen plaatsen of delen. De gedachte is dat objecten die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben door toevoeging van een derde object gelinkt worden, Bijvoorbeeld: plastic koffiekopje en paperclip met het boek Incredible design of the 20th century.

Brain gym en Mind spa: mensen worden steeds ouder, we willen straks niet alleen fysiek fit blijven, maar ook mentaal. Met de bibliothecaris als personal trainer doe je oefeningen en work-outs die het beste bij je passen. Soms moet je je hersenen trainen: mind gym. En soms heeft je geest wat ontspanning nodig: mind spa.

Over de VOB

De Vereniging van Openbare Bibliotheken, opgericht in 1972, zet zich in voor de belangenbehartiging van de leden, alle ruim 450 openbare bibliotheken in Nederland. In opdracht van het ministerie van OC&W voert de Vereniging een jaarlijks programma uit dat tot doel heeft om de samenhang, kwaliteit, innovatie en pluraliteit van het landelijke bibliothekennetwerk te bevorderen. De vierjaarlijkse cultuurnota vormt daarbij de basis.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken brengt samenhang in het Openbaar Bibliotheekwerk ten behoeve van een lerende, goed geïnformeerde en democratische samenleving.

Over Design Academy Eindhoven

De Design Academy Eindhoven wordt gerekend tot de beste opleidingen ter wereld. Het is de enige HBO-instelling in Nederland die volledig gespecialiseerd is in het opleiden van industrieel ontwerpers. De academie, die geleid wordt door vooraanstaande designers, stelt zich ten doel ontwerpers op te leiden die een buitengewone visie en vaardigheden hebben op het gebied van vormgeving. Bijzondere designers die onconventioneel kunnen denken en met bijzondere aandacht voor de beleving van de gebruiker. Designers die nieuwe en vernieuwende concepten en ideeën kunnen neerzetten.