Gemeente Almelo

Twee miljoen euro voor verbeteringen Almelo De Riet

de riet.jpg
Minister Nicolaï geeft Almelo in totaal 2 miljoen euro om de leefbaarheid en veiligheid in Almelo te vergroten. Op uitnodiging van het Ministerie van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties diende Almelo met elf andere Nederlandse steden een plan in. De nu toegekende middelen worden ingezet in (een deel van) de wijk De Riet. Het ingediende plan is een bundeling van activiteiten die buurtbewoners prikkelen de ontwikkeling van hun leven en wijk in eigen hand te nemen.

Voormalig minister Pechtold vroeg eind juli Almelo een plan in te dienen dat gericht is op een wijk waar leefbaarheids- en veiligheidsproblemen samenkomen. Het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft een kort en krachtig plan geschreven dat gericht is op activering van buurtbewoners. Hierbij is gebruik gemaakt van de inbreng van professionals die werken in de wijk en de resultaten van eerdere buurtgesprekken.

Activiteiten

Het plan is een bundeling van verschillende activiteiten. Activiteiten die met elkaar gemeen hebben dat ze buurtbewoners prikkelen om zelf hun leven (weer) in handen te nemen. Activiteiten zoals:


- Opzetten van een buurtrestaurant;


- Organiseren van voetbalclinics en workshops om gezondheid en sociale vaardigheden te verbeteren;


- Aanbieden van activiteiten voor jongeren om kansen op arbeidsmarkt te vergroten en overlast tegen te gaan;


- Fysieke aanpassingen in de woon- en leefomgeving (parkeren en openbare verlichting).

Voorstellen bewoners

Naast de activiteiten kunnen bewoners straks zelf voorstellen indienen die gericht zijn op het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt. Met de extra middelen wordt een extra impuls gegeven aan de vernieuwde Almelose Wijkaanpak die van start is gegaan in De Riet. Samen met bewoners zal Almelo de plannen die op hoofdlijnen zijn opgesteld de komende drie maanden verder uitwerken en de uitvoering zal in 2007 plaatshebben.

Beoordeling plan

Vorige week toetste een onafhankelijke commissie van (oud) bestuurders onder voorzitterschap van Roger van Boxtel de Almelose plannen. Wijkwethouder Mieke Kuik-Verweg gaf hierbij een korte toelichting op de plannen. De commissie reageerde enthousiast op de plannen en heeft daarom positief geadviseerd.