Ouderenbonden: PvdA voorstel AOW laat te wensen over.

Cso

Het nieuwe voorstel van de PvdA over de financiering van de AOW is een duidelijke verbetering. De ouderenorganisaties ANBO, NVOG, PCOB en Unie KBO (verenigd in het CSO) zijn echter van mening dat een behoorlijke financiële argumentatie van de PvdA plannen ook nu weer ontbreekt. De PvdA maakt zich er te gemakkelijk van af door te zeggen dat er met het oog op de vergrijzing meer moet gebeuren. De vraag die de PvdA onbeantwoord laat betreft de noodzaak om überhaupt in te grijpen in de bestaande financieringswijze.

Het CSO is verheugd dat de PvdA hiermee gekozen heeft voor een behoedzame benadering. De sociaal democraten hebben goed geluisterd naar eerdere kritiek. Zo zullen de huidige 60-plussers niets merken van de maatregelen. En een zeer brede groep toekomstige ouderen blijft buiten schot. Goed nieuws dus. Wat echter ontbreekt in de PvdA-plannen is een onderbouwing van de financiële noodzaak om überhaupt met wijzigingsvoorstellen te komen. De samenwerkende ouderenorganisaties hopen dat dit punt wordt meegenomen in de interne discussie bij de PvdA om tot een definitief verkiezingsprogramma te komen.

De meest in het oog springende elementen uit het nieuwe PvdA-plan zijn: a) De grens komt wat hoger te liggen, namelijk bij AOW + 15.000 aanvullend pensioen b) Huidige 60-plussers worden vrijgesteld. De maatregel betreft mensen die in 2011 de 65 jarige leeftijd bereiken. Niet de huidige maar de toekomstige rijkere ouderen gaan dus iets meer meebetalen aan de AOW.
c) Boven de genoemde grens gaan ouderen meebetalen via een jaarlijks toenemende bijdrage: stapje's van 0,6% naar maximaal 2,4%
d) De opbrengst van de PvdA-plannen wordt gestort in een AOW-fonds bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Terecht stelt de PvdA dat een verdere toename van de arbeidsparticipatie gunstig is voor de financiering van de AOW. Erkend wordt dat 65-plussers nu al voor een deel meebetalen. De AOW-uitgaven worden immers voor een deel al gefinancierd uit de algemene belastingmiddelen. De AOW-premie is namelijk enige jaren geleden gemaximeerd.

Opvallend in het PvdA voorstel is dat het huidige AOW-fonds dat in het midden van de jaren 90 is ingesteld helemaal niet genoemd wordt. In dit fonds dat op initiatief van de PvdA is opgericht wordt elk jaar zo'n 3 miljard euro gestopt. Het vermogen van dit fonds groeit gestaag en bevat inmiddels al zo'n 27 miljard euro. Doel van het fonds was en is de verdere stijging van de AOW-uitkeringen te betalen, met name na 2025. Momenteel is het fonds een soort geoormerkte verlaging van de staatsschuld met alle risico's van dien. Het CSO dringt al geruime tijd aan op een betere vormgeving van dit fonds.


------------------------