Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

WEG Aken- vierspannen- Goede uitgangspositie voor Chardon

31/08/2006

Aken, 31 augustus 2006
Ysbrand Chardon (Den Hoorn) is vandaag in de dressuur, het eerste onderdeel van het Wereldkampioenschap voor vierspannen, als tweede geëindigd en heeft daarmee een uitstekende uitgangspositie verworven voor de marathon, die morgen wordt verreden. Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) eindigden op de respectievelijke 21ste en 23ste plaats in het klassement.

De Amerikaan Chester Weber gaat aan de leiding in het individuele klassement. Het Nederlandse team bezet momenteel de vierde plaats in het landenklassement dat wordt aangevoerd door de Verenigde Staten van Amerika.

Ruim 5.000 toeschouwers waren vanmorgen getuige van Chardon's dressuurproef. Evenals De Ronde en Timmerman ondervond de drievoudig Wereldkampioen vandaag ook enige hinder van de zware dressuurbaan: `Het terrein was door de regen van de afgelopen dagen heel zwaar, waardoor ik meer op zeker heb gereden. Ik ben heel tevreden over mijn resultaat, zeker gezien het feit dat ik slechts twee strafpunten achter Weber sta, die onlangs een record dressuurscore van 31 punten wist te behalen.'
De voorbereiding van de menners voor de dressuur verliep niet ideaal, door het slechte weer waren de losrijterreinen te zwaar geworden om een fatsoenlijke voorbereiding te garanderen. De organisatie van de Wereldruiterspelen besloot daarop de twee inrijpistes van een speciale geopad bodem te voorzien, zodat de deelnemers zich toch goed konden voorbereiden. `De situatie was voor iedereen hetzelfde, het was niet perfect, maar gelukkig hebben mijn paarden dusdanig veel ervaring dat de lastige voorbereidingsperiode geen invloed op ze had.' De Duitser Michael Freund, die onlangs zijn gouden medaille van het WK 2004 moest afstaan aan de Hongaar Zoltan Lazar omdat hij na 2 jaar toch schuldig werd bevonden aan dopinggebruik bij zijn paard, werd door het publiek met een warm applaus onthaald. Lazar daarentegen moest een enorm fluitconcert ondergaan toen hij vanmiddag het menstadion betrad.

Morgen staat vanaf 09.00 uur de marathon op het programma van de vierspanrijders. De Duitse parcoursbouwer Dr. Wolfgang Asendorf heeft zich uitgeleefd op acht prachtige hindernissen, allen gelegen op het terrein tegenover het hoofdstadion van de Wereldruiterspelen in Aken. De hindernissen zijn gebouwd op een speciaal geprepareerde bodem en bevatten veel alternatieven. Marathonspecialisten Koos de Ronde en Theo Timmerman maken volgens Chardon grote kans op een plaats in de top vijf van hun favoriete onderdeel. `Ik verwacht veel van Koos en Theo. Ze hebben bewezen dat ze het hoge niveau aankunnen en het moet lukken om ons morgen met het team in de medailles te rijden.' Ook Chardon zelf gaat met een goed gevoel de marathon in. Naast tegenstand van zijn landgenoten verwacht Chardon geduchte concurrentie van de altijd sterke marathons rijdende Zweed Tomas Eriksson en de Duitser Christoph Sandmann, die na de dressuur de gedeelde 7de plaats bezetten.
Bron: KNHS/CVT

©Claartje van Andel