Vluchtelingenwerk Nederland

31-08-2006

VluchtelingenWerk Nederland positief over vergunning voor slachtoffers Schiphol brand

39 Slachtoffers van de brand op Schiphol hebben een verblijfsvergunning gekregen. VluchtelingenWerk Nederland is positief over deze beslissing, en vindt het ook vanzelfsprekend dat voor deze groep mensen nu een oplossing is gekomen. Het is alleen wel jammer dat het zo lang heeft moeten duren. De brand in het detentiecentrum op Schiphol vond op 27 oktober 2005 plaats.

In totaal waren 222 mensen slachtoffer van de Schiphol brand. Elf mensen overleden, vijf ontsnapten, 46 mensen zijn vrijwillig vertrokken, 44 werden uitgezet. 67 Mensen vertrokken met onbekende bestemming. Eén persoon kreeg een asielvergunning. 39 Mensen hebben nu een verblijfsvergunning gekregen. Zeven mensen kregen dit niet, omdat zij zich volgens de minister hebben schuldig gemaakt aan geweld- of drugsdelicten.

Edwin Huizing: 'Dat 39 mensen deze vergunning krijgen is mooi. Het is goed dat deze mensen nu in de gelegenheid worden gesteld deze ellende te verwerken. Zij kunnen nu beginnen met het opbouwen van hun leven en denken aan de toekomst. Maar laten we de rest van de groep niet vergeten. We hopen dat de overige overlevenden en nabestaanden ook een manier vinden om verder te kunnen gaan met hun leven.'

VluchtelingenWerk Nederland wacht met spanning op de uitkomsten en de daaruit volgende aanbevelingen van de nog lopende onderzoeken naar de oorzaken voor de Schipholbrand. 'We moeten er voor zorgen dat dergelijke drama's in de toekomst worden voorkomen', aldus Edwin Huizing.