Gemeente Zwolle

Nieuwkomers ingehuldigd op eerste naturalisatieceremonie


Datum uitgave: 08/29/2006
Nieuwe Nederlanders uit Zwolle zijn op donderdag 24 augustus 2006 voor het eerst ingehuldigd tijdens een naturalisatieceremonie. Burgemeester Henk Jan Meijer heeft alle inwoners die vanaf januari 2006 de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen hiervoor uitgenodigd. Vijftien van de 59 mensen die een uitnodiging hebben ontvangen zijn samen met hun familie naar het stadhuis gekomen om het verkrijgen van het Nederlanderschap te vieren.

Burgemeester Henk Jan Meijer verwelkomde de nieuwe Nederlanders met een feestelijke toespraak waarin hij de betekenis van de Nederlandse Nationaliteit aangaf. Na de toespraak kreeg mevrouw Li, als representant van de aanwezigen, als eerste het cadeaupakket overhandigd. In het pakket zat onder meer een kaart met een speciaal gedicht van stadsdichter Paul Gellings, een Nederlandse vlag met instructie, Zwolse balletjes en een boekje met stadswandeling. Romanschrijver en columnist Kader Abdolah hield hierna een toespraak waarin hij vertelde over zijn achtergrond en de aanwezigen op het hart drukte dat het Nederlanderschap een goddelijke kans is op een nieuw begin. Kader Abdolah is in 1988 in een Nederlands asielzoekerscentrum terechtgekomen nadat hij gevlucht is uit zijn geboorteland Iran. Hij heeft vervolgens in Zwolle een huis toegewezen gekregen en is onder meer bekend geworden door zijn verhalenbundel De adelaars, de romans Spijkerschrift en De reis van de lege flessen en zijn wekelijkse column Mirza in de Volkskrant. Stadsdichter Paul Gellings was op de ceremonie aanwezig om zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht ´Thuis ver van huis´ voor te dragen. De naturalisatieceremonie werd afgesloten met een gezamenlijke toost op het Nederlanderschap, er stonden verschillende Hollandse spelletjes klaar en er werden liedjes gezongen door het kwartet de Snoepjes.

Jaarlijkse naturalisatiedag
Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is meer dan alleen een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Alle Nederlandse gemeenten organiseren daarom jaarlijks een naturalisatieceremonie op 24 augustus, zo is in juni 2005 door de Tweede Kamer besloten. De naturalisatieceremonie moet de rechten en plichten van nieuwe staatsburgers bevestigen en uiting geven aan de verbondenheid met Nederland. De datum 24 augustus is gekozen omdat op die dag in 1815 de Nederlandse Grondwet in werking trad.

Maandelijkse ceremonie
Naast de jaarlijkse ceremonie op 24 augustus houdt Zwolle maandelijks een naturalisatieceremonie om alle Zwollenaren die na 24 augustus Nederlanders zijn geworden in te huldigen. De bijwoning van de naturalisatieceremonie is vanaf 1 oktober niet meer vrijblijvend. Op die datum treedt de wijziging van het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap (BVVN) in werking. Genodigden worden dan pas na persoonlijke in ontvangstname van het Koninklijk Besluit (of de optiebevestiging) Nederlander. De gemeenten Kampen en Hardenberg sluiten zich aan bij de maandelijkse naturalisatieceremonies van Zwolle. De gemeente Zwolle treedt hierin op als centrumgemeente.

Bron: M van der Veen2