Gemeente Cranendonck



Onthulling plaquette Budelse uitvinder

Precies zestig jaar na de onthulling van het Mathijsenmonument wordt op Open Monumentendag, zondag 10 september, een portretreliëf in Budel onthuld. Dat gebeurt op de plaats van het geboortehuis van Dr. Antonius Mathijsen, uitvinder van het gipsverband. Hiermee worden de activiteiten in het kader van de herdenking van de 200^ste geboortedag van ome gips afgesloten.

Achtergrond

In september 2006 is het precies zestig jaar geleden dat oud-burgemeester J. van Hout van Budel een langdurig project tot een goed einde wist te brengen. Op 24 september 1946 onthulde de toenmalige oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dr. G. Bolkestein (opa van Frits) het monument voor de uitvinder van het gipsverband, dr. Antonius Mathijsen. Deze was in 1805 geboren te Budel en in 1878 te Hamont overleden. Het afgelopen jaar werd aandacht besteed aan de 200^ste geboortedag van deze beroemdste inwoner van Budel. Op instigatie van P. van Hout, de in Budel geboren zoon van genoemde burgemeester en zelf oud-burgemeester van Lieshout, vormde zich het Internationaal Comité 200 jaar dr. Antonius Mathijsen. De heemkundekringen De Goede Stede Hamont en De Baronie van Cranendonck en de gemeenten Hamont-Achel en Cranendonck trokken hierin samen op. Dankzij de inzet en steun van velen kwam er een prachtig boek, een uitgebreide tentoonstelling, een onderwijsproject en diverse herdenkingsfestiviteiten van de grond. Sluitstuk van deze activiteiten is de onthulling van een portretreliëf op de plaats van het geboortehuis van Mathijsen in Budel op zondag 10 september, Open Monumentendag, en bijna exact zestig jaar na de onthulling van het Mathijsenmonument.

Kunstwerk en maker

Dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de Provincie Noord-Brabant kon genoemd comité de Brabantse beeldend kunstenaar Pier van Leest uit Lage Zwaluwe (1958) opdracht geven tot de vervaardiging van een bronzen portretreliëf met de afbeelding van dr. Mathijsen en een herinneringstekst. Pier van Leest is een begaafd kunstenaar die onder andere les kreeg van de bekende (andere Brabantse) kunstenaar Niel Steenbergen. De laatste jaren valt hij regelmatig in de prijzen met zijn ontwerpen voor penningen, maar ook zijn beelden vinden veel waardering. In het ontwerp voor het portretreliëf van Dr. Mathijsen lijken beide onderdelen uit zijn kunstenaarsbestaan bij elkaar te komen. Pier kwam tot een ontwerp in een zeer weinig voorkomende vorm: rond. Het Budelse reliëf is uitgevoerd in brons (een leger van 90% koper en 10% tin), heeft een doorsnede van ca. 70 cm., een dikte van ca. 3 cm. en weegt ca. 28 kg. Het is gegoten bij de Koninklijke Eijsbouts te Asten, waarvoor Van Leest overigens al ooit een jubileumpenning maakte die thans in het bezit is van H.M. Koningin Beatrix.

Door het aanbrengen van deze plaquette zal Budel niet alleen een fraai kunstwerk rijker zijn, maar ook een extra lieu de mémoire rond de beroemde Budelnaar.

Programma (wij nodigen u als persvertegenwoordiger uit hierbij aanwezig te zijn)

Op zondag 10 september zullen diverse genodigden zich om 11.00 uur verzamelen bij het Mathijsenmonument waar bloemenhulde bij het 60-jarige monument wordt gebracht. Fanfare E.M.M. zal een muzikale hulde brengen, waarna het gezelschap achter de fanfare aan naar de plaats van het geboortehuis van de gipsdokter zal gaan. Hier zal door de burgemeesters van Hamont-Achel en Cranendonck het nieuwe portretreliëf worden onthuld.

Een foto is bijgevoegd, bijschrift:

Initiatiefnemer Piet van Hout, kunstenaar Pier van Leest en eigenaar Paul Neeskens van De Bonte Os houden het ontwerp van de op Open Monumentendag te onthullen plaquette op het pand De Bonte Os, de plaats van het geboortehuis van Dr. Antonius Mathijsen, nog even geheim (FOTO: Jac. Biemans, s-Hertogenbosch).