Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Versoepeling maatregelen bluetongue bij schapen

31-08-2006 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag besloten om tot verdere versoepelingen voor bluetongue over te gaan. De grootte van het beperkingsgebied wordt verkleind waardoor een groot deel van Zeeland en Zuid-Holland nu niet meer onder het beperkingsgebied vallen.

Sperma, eicellen en embryo's, gewonnen na 1 mei 2006, mogen onder voorwaarden uit het beperkingsgebied worden vervoerd zowel naar de rest van Nederland als naar andere lidstaten. Ook doorvoer van herkauwers is toegestaan. Dit maakt ondermeer het vervoer van herkauwers vanuit het buitenland door de beperkingsgebieden naar een bestemming buiten Nederland mogelijk.

Vervoer van herkauwers (schapen, koeien, geiten) vanuit het 20-kilometer-gebied rechtstreeks naar een slachthuis in het 20-kilometer-gebied dan wel naar een slachthuis in het beperkingsgebied, is onder voorwaarden toegestaan. Deze uitzondering is niet van toepassing op bedrijven, waar besmetting met Bluetongue officieel is vastgesteld en niet op bedrijven die een mededeling van de VWA hebben dat de dieren op het desbetreffende bedrijf ervan verdacht worden te lijden aan bluetongue.
Vervoer van herkauwers uit het beperkingsgebied naar een slachthuis gelegen in het 20-kilometer-gebied was al toegestaan. Aanvoer van herkauwers op bedrijven in het 20-kilometer-gebied afkomstig van bedrijven buiten het gebied is eveneens toegestaan.

Bijlagen
Wijziging Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 - 31-08-2006 -
15.30 uur