ABVAKABO FNV: kwaliteit Kinderopvang kan beter

Abvakabo fnv

ABVAKABO FNV onderschrijft de uitkomsten en de aanbevelingen van het onderzoek naar de kwaliteit in kinderdagverblijven . Volgens ABVAKABO FNV moet en kan kwaliteit van de Kinderopvang verbeteren. De kwaliteit van de kinderopvang kan en moet verbeteren. Daarnaast zijn er bij een aantal aanbevelingen kritische opmerkingen te plaatsen.

Een aantal van de aanbevelingen gaat over de pedagogische kennis op de werkvloer. Eén van de aanbevelingen aan de sociale partners is om voor het zittend personeel in kinderdagverblijven te komen tot een verdere deskundigheidsbevordering op het gebied van pedagogische kennis, concepten en methoden. Ook wordt de sociale partners de aanbeveling gedaan om de leidsters te betrekken bij het formuleren van het pedagogisch beleid. Aan de branche wordt gevraagd om te zorgen voor betere onderlinge uitwisseling van kennis over nieuwe pedagogische concepten en methoden. In het rapport wordt niet duidelijk wat het effect is geweest van het wegvallen van de ID-medewerkers die in veel kinderdagverblijven huishoudelijk werk deden.
Volgens ABVAKABO FNV is niet alleen het ontbreken of onvoldoende ontwikkeld zijn van de pedagogische kennis een probleem, maar ook de beschikbare tijd die de leidsters daarvoor hebben. Het huishoudelijk werk, wat voorheen door de ID-medewerkers werd gedaan, moeten ze nu zelf doen. Tijd die ze anders zouden kunnen gebruiken om kennis op te doen en uit te wisselen over pedagogische concepten en methoden.

ABVAKABO FNV gaat overleggen met de werkgevers in de Kinderopvang over hoe de aanbevelingen om te zetten zijn in concrete verbeteracties. Een aantal zaken is al opgepakt. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat in de opleidingen meer aandacht en tijd wordt besteed aan pedagogische kennis. Verder heeft ABVAKABO FNV geregeld dat de opleidingen het makkelijker maken om door te stromen naar een hoger opleidingsniveau voor professionals die al werkzaam zijn. Uiteraard blijft de bond ook erop toezien dat leidsters voldoende tijd hebben om pedagogisch verantwoord te kunnen werken.

Voetnoot 1)Onderzoek uitgevoerd door Bureau Bartels in opdracht van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De kritiek op het NCKO onderzoek blijkt voorbarig te zijn. Voor meer informatie, zie www.abvakabofnv.nl onder cao-nieuws.


---