Nederland

Evaluatie Vreemdelingenwet 2000 vraagt om grondige herbezinning Nederlandse asielprocedure

30-08-2006 Amnesty International laat in een voorlopige reactie weten, verheugd te zijn over de uitkomsten van de Evaluatie Vreemdelingenwet 2000 en het advies van de gelijknamige commissie (Commissie Scheltema). Tegelijkertijd betreurt de organisatie dat de evaluatie zo lang op zich heeft laten wachten en dat eerdere veelal gelijkluidende kritiek op de Nederlandse asielprocedure niet door het kabinet ter harte is genomen.

Het evaluatierapport legt andermaal bloot dat het in de Nederlandse asielprocedure op belangrijke momenten schort aan zorgvuldigheid. Zo bevestigt de Commissie Scheltema eerdere en breedgedeelde kritiek op de zeer korte 48-uursprocedure en de gebrekkige kwaliteit van beschikkingen. Daarentegen duurt de normale asielprocedure nog steeds veel te lang. In veel gevallen betalen kwetsbare groepen zoals slachtoffers van mensenrechtenschendingen, getraumatiseerden, minderjarigen en vrouwen hier de rekening van. Overigens is de organisatie ook geschrokken over het kennelijke gebrek aan effectieve rechtsbijstand in de 48-uursprocedure.

Wat Amnesty International betreft, vraagt het evaluatierapport van de Commissie Scheltema om een grondige herbezinning op de Nederlandse asielprocedure, zegt Theo Wijngaard, hoofd van de afdeling Vluchtelingen. Amnesty International roept de Nederlandse regering dan ook op, om nadrukkelijk en voortvarend uitvoering te geven aan de aanbevelingen van de commissie.

Achtergrond In november vorig jaar vroeg Amnesty International met de vluchtelingenactie Laat vluchtelingen tot hun recht komen! aandacht voor een aantal onzorgvuldigheden in de Nederlandse asielprocedure, in het bijzonder de 48-uursprocedure. De kritiek betrof de gebrekkige kwaliteit van interviews die onder tijdsdruk tot stand komen, het negeren van medisch onderzoek als steunbewijs en de eenzijdige en overgewaardeerde rol van ambtsberichten bij de waardering van de mensenrechten- en veiligheidssituatie van landen van herkomst.

Amnesty International wees er toen op dat het gebrek aan zorgvuldigheid leidt tot een toenemend aantal herhaalde asielaanvragen en vervolgprocedures. Dat staat paradoxaal genoeg haaks op de doelstelling van de Vreemdelingenwet 2000: minder en kortere procedures door een verbetering van de kwaliteit van beslissingen.