Trout weer naar Ribs & Blues Raalte

Blues-topper wordt speciaal overgevlogen uit de VS:

RAALTE, 20060316 -- Twee jaar geleden was hij de absolute topper van Ribs & Blues en daarom mocht hij bij het tiende festival tijdens Pinksteren 2006 absoluut niet ontbreken in Raalte: Walter Trout & The Radicals. Omdat de Amerikaanse gitaarbeul in de week na Pinksteren een lange toernee door de VS begint, de Deep Trout Tour, moest hij met zijn band en begeleiding wel speciaal overgevlogen worden naar Nederland. En dat hebben we als Ribs & Blues samen met een organisator in Zaandam even geregeld, zo meldt een meer dan tevreden bestuurslid Rob Telgenkamp van Ribs & Blues.


Iedereen die er twee jaar geleden bij was op een even vol als swingend festivalterrein Domineeskamp in Raalte weet het nog goed: Walter Trout speelde op maandagavond van tweede Pinksterdag als laatste, kwam met zijn band het podium in de grote tent op, zag de naar schatting 5 tot 6.000 fans, begon te spelen en overwon. Ruim twee uur duurde zijn optreden, inclusief enkele toegiften waarbij de Amerikaan er duidelijk zichtbaar en merkbaar steeds meer lol in kreeg toen de mensenmassa in de enorme tent zo enthousiast reageerde.

Het verhaal van Trout is bekend: hij speelde met diverse artiesten zoals John Lee Hooker, Canned Heat, Big Mama Thorton en natuurlijk met John Mayall's Bluesbreakers. Eind jaren 80 besloot hij een eigen band op te richten en dat werd Walter Trout and The Free Radicals, later gewoon de Radicals. En met succes, want de band treedt overal op: van de VS en Canada tot in ongeveer elk Europees land. En dit jaar komen daar zelfs optredens in India bij. Sinds 2001 heeft de band al meer dan 700 optredens gespeeld. Waar er dit jaar weer een flink aantal bijkomen in uiteenlopende plaatsen als Seattle, Las Vegas, St. Louis, Mumbai (India), Vancouver, Wenen, Düsseldorf en Warschau. En nu dus ook Raalte (Overijssel).

Met de komst van Trout naar Raalte neemt het programma van het tiende Ribs & Blues festival op 4 en 5 juni steeds vastere vormen aan: definitief komen (ook) uit de VS de Guy Forsyth Band en Mike Morgan & The Crawl, uit Engeland Ten Years After en uit de enige echte Nederlandse bluesprovincie Drenthe Cuby & the Blizzards.

Ook het omlijstende programma krijgt steeds meer vorm: liefhebbers van speciale hapjes op de barbecue kunnen hun hart ophalen bij de Barbecue Experience/Proef Op 'n Rie waarvoor al driftig spannende gerechten worden uitgeprobeerd. Hoogvliegers kunnen voor een schappelijke prijs een helicoptervlucht boven Raalte en omgeving maken (vanaf het MBI-terrein) en oud-speedwaycoureur Hennie Kroeze uit Zenderen is al aan het trainen voor het rijden in de klassieke Steile Wand die op 4 en 5 juni in Raalte staat.