Texaanse bluesbands naar Raalte

Bij tienjarig Ribs & Blues festival tijdens Pinksteren 2006

RAALTE, 20060214 -- RAALTE - Voor het tiende Ribs&Blues festival tijdens Pinksteren op 4 en 5 juni zijn opnieuw twee bijzondere bands vastgelegd: Guy Forsyth komt met zijn band vanuit Austin naar Raalte (Overijssel), terwijl uit Dallas Mike Morgan & The Crawl dezelfde reis maakt. Beide Texaanse bluesbands zullen op eerste Pinksterdag, 4 juni, te zien en te horen zijn op het gratis toegankelijke festivalterrein op de Domineeskamp in het centrum van het Sallandse dorp.


Het programma met in totaal twaalf bluesbands uit binnen- en buitenland krijgt daarmee steeds meer vorm: eerder werden namelijk Cuby & The Blizzards en de Engelse legendarische band Ten Years After al vastgelegd.

In de blueswereld is Guy Forsyth al vele jaren een begrip en wordt zijn muziek omschreven als een bijzondere en vernieuwende mix van Texas rock, country en blues. Geen Texaan, maar geboren en getogen in Colorado en via plaatsen als New York, Connecticut en Californië gesetteld in Austin was hij als jonge teener nog onder de indruk van punkrock en volksmuziek. Nadat hij zijn eerste mondharmonica en gitaar kreeg en zag en hoorde wat bluesmusici daarmee konden veranderde dat. `Het leek wel of ik door de bliksem getroffen werd toen ik hoorde wat die daarmee konden. Dat wilde ik ook.'
In Austin richtte hij zijn eigen band op en werd hij al snel opgemerkt door clubeigenaren dankzij de woeste en onderscheidende muziekstijl. Opvallend genoeg bracht hij zijn eerste album 'Live High Temperature' uit voor een Nederlands label, maar daarna verkochten albums als `Needlegun', `Steak' en `Can Live without You' ook goed in de VS.
Later volgde nog een zelf geproduceerd album `Voices inside' met invloeden van zowel blues als punk (en zelfs Tom Waits-klanken). Forsyth is daarnaast vooral een band die graag live optreedt. Afgelopen jaren gebeurde dat op veel grote Europese en Amerikaanse bluesfestivals. Naamgever Guy Forsyth is veel meer dan een hele goede muzikant, zanger en tekstschrijver: hij is ook acteur, beoefent de `martial acts' en is een meester op een wel heel bijzonder instrument, de zingende zaag.

Mike Morgan is een van de toonaangevende gitaristen in de Texaanse blusscene. Zijn befaamde 'Texaanse Shuffle' is op elke plaat te horen. De band Mike Morgan & The Crawl bestaat inmiddels zo'n twintig jaar en leverde in 1990 de eerste plaat `Raw &Ready' af. Daarna verschenen er nog tien CD's van Morgan, die zijn kenmerkende ooglap draagt na een raceongeluk met de motor.
Van de band hoeft geen vernieuwingsdrift verwacht te worden maar wel eerlijke rock and rollin'blues onder het motto `Classic blues with a modern Spirit.' De stampende nummers worden zo nu en dan onderbroken door een slow blues als `Blues for Al&Peg', verder komt de swamppop aan bod en ook speelt Morgan graag een echte slide blues.