Gemeente Berkelland


Inspraak mogelijk op voorlopige bomenlijst voor verordening

Afbeelding bij documenten

Vanaf 7 januari 2006 is voor de gemeente Berkelland een nieuwe bomenverordening van kracht geworden. Deze heeft ten doel het aantal houtopstanden, waarvoor een kapvergunning moet worden aangevraagd, te verminderen. Dit wordt bereikt door de houtopstanden die kunnen worden aangemerkt als houtopstanden met een bijzondere waarde te inventariseren en op een lijst te plaatsen. Vervolgens is wat niet op de lijst staat zonder vergunning te kappen.

Voor deze inventarisatie is er op basis van de standplaats van de houtopstanden een verdeling gemaakt naar de volgende 5 groepen:

a. bomen en groene structuren op een erf of in een tuin binnen de bebouwde kom;
b. openbare bomen en groene structuren binnen de bebouwde kom;
c. bomen en groene structuren op een erf of in een tuin buiten de bebouwde kom;
d. bomen en groene structuren als landschappelijk element;
e. bomen en groene structuren vallend onder de reikwijdte van de Boswet.

Bomenlijst

In Berkelbericht van 22 november 2005 is aangekondigd dat er een inventarisatie van bomen en houtopstanden zou plaatsvinden en is aan u gevraagd om bomen die op basis van de toen gegeven criteria als bijzondere zijn aan te merken, aan te melden. De reacties zijn inmiddels verwerkt en de inventarisaties van de groepen a. en b. zijn afgerond. Dit heeft geresulteerd in de voorlopige bijzondere bomenlijst voor Berkelland.

In de lijst wordt elke groep aan de hand van de postcode onderverdeeld naar de 11 kernen van de gemeente Berkelland. Vervolgens is per kern te zien op welke percelen en locaties een als bijzonder aangemerkte houtopstand staat. Voor de houtopstanden binnen deze twee groepen die niet op deze wijze zijn vermeld op de lijst zal, na de definitieve vaststelling en publicatie van de lijst, geen kapvergunning meer noodzakelijk zijn. Voor kappen van bomen en groene structuren buiten de bebouwde kommen (lijsten c, d en e) blijft voorlopig een aanvraag om kapvergunning noodzakelijk.

Op 3 januari 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders de voorlopige bijzondere bomenlijst vastgesteld. De voorlopige bijzondere bomenlijst, het Bomenstructuurplan Bijzondere bomen in Berkelland en alle op dit onderwerp betrekking hebbende stukken liggen vanaf 10 januari 2006 gedurende zes weken op werkdagen ter inzage bij de Gemeentewinkel in Borculo of zijn hier te raadplegen:

bomenlijst A

bomenlijst B

Zienswijze

Ingezetenen en belanghebbenden hebben de mogelijkheid gedurende zes weken naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze over het onderwerp naar voren te brengen bij het college van burgemeester en wethouders.

Degene die mondeling hun zienswijzen naar voren wensen te brengen kunnen gedurende werkdagen contact opnemen met de heer I.W. IJsebrands van de afdeling Technisch Ontwerp en Realisatie, telefoonnummer (0545) 250 281.

Samenvatting Vanaf 7 januari 2006 is voor de gemeente Berkelland een nieuwe bomenverordening van kracht geworden. Deze heeft ten doel het aantal houtopstanden, waarvoor een kapvergunning moet worden aangevraagd, te verminderen. Dit wordt bereikt door de houtopstanden die kunnen worden aangemerkt als houtopstanden met een bijzondere waarde te inventariseren en op een lijst te plaatsen. Vervolgens is wat niet op de lijst staat zonder vergunning te kappen.

Mutatiedatum 20/01/2006
Trefwoorden bomen , kapvergunning