Gemeente Winterswijk


23 januari 2006

Gemeenten in de Oost-Achterhoek werken samen

Winterswijk - Het Directeuren Net Achterhoek dat is opgericht in februari 2005 heeft haar eerste succes behaald. Op 23 december 2005 ondertekenden de verantwoordelijke wethouders van de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk een intentieverklaring tot samenwerking op het gebied van Werk en Inkomen. De algemeen directeuren van de vier gemeenten kregen de opdracht de mogelijkheden tot samenwerking nader uit te werken.

Sinds de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2005 zijn er geen écht kleine gemeenten meer in de Oost-Achterhoek. Maar ondanks de schaalvergroting is er ook in de nieuwe gemeenten nog sprake van kwetsbaarheid door eenmansfuncties en beperkte menskracht op specialistische gebieden. De beoogde samenwerking moet leiden tot verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, vermindering van de kwetsbaarheid en bundeling van deskundigheid. Uiteindelijk worden ook efficiencyvoordelen verwacht door stroomlijning van werkprocessen en het op elkaar afstemmen van systemen.

Er wordt niet meteen gekeken naar fysieke samenwerkingsvormen. Eerst wordt in beeld gebracht of de manier van werken in de verschillende gemeenten op eenzelfde leest geschoeid kan worden (gezamenlijk concept voor het werken in Frontoffice en Backoffice, gezamenlijke beleidsvoorbereiding en een gezamenlijk concept voor de uitvoering van reïntegratieactiviteiten). Pas daarna wordt gekeken tot hoever de samenwerking moet gaan en op welke manier daaraan vorm gegeven kan worden. In de opdracht aan de vier algemeen directeuren is opgenomen dat zij de Achterhoekse gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland en Oude IJsselstreek bij de ontwikkelingen moeten betrekken. Dit heeft er inmiddels toe geleid dat ook intensieve gesprekken plaatsvinden met Bronckhorst en Lochem.