StemWijzer in 70 gemeenten online

Inst. voor publiek en politiek

StemWijzer in 70 gemeenten online

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart a.s. is www.stemwijzer.nl sinds vrijdagmiddag 20 januari weer actief. De in verkiezingstijd populaire website verwacht de komende weken enige honderdduizenden stemadviezen te verstrekken, verdeeld over 70 (deel)gemeenten.
De officiële start van de campagne wordt woensdag 25 januari in Ede gegeven. Daar zal Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, om 15.15 uur de StemWijzer Ede officieel in gebruik nemen.

Zo'n 70 (deel) gemeenten gaan de StemWijzer de komende weken inzetten in hun verkiezingscampagne. Alle grote steden zitten daarbij, inclusief tien van de twaalf provinciehoofdsteden. Maar ook middelgrote en kleinere gemeenten gaan de StemWijzer gebruiken. Bij elkaar gaat het om vijf miljoen inwoners, rond de 40% van de kiezers.

Werkendam en Hoogeveen zijn de eerste gemeenten die vrijdag 20 januari online gaan. Daarna volgen in snel tempo de overige gemeenten. In de tweede week van februari zullen alle StemWijzers online zijn gebracht, waaronder ook de StemWijzer Zeeuwse Eilanden waar bezoekers een stemadvies krijgen voor de kandidaten van de waterschapsverkiezingen.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft in opdracht van de deelnemende gemeenten StemWijzers op maat ontwikkeld. In deze gemeenten heeft een workshop met de politieke partijen plaatsgevonden waar de politieke kwesties benoemd zijn die in de StemWijzer aan de orde komen. Raadpleging van de verkiezingsprogramma's en van de websites van de partijen heeft geleid tot een groslijst van stellingen die ter beantwoording aan de partijen is voorgelegd. Het IPP heeft op basis daarvan de 25 tot 30 meest onderscheidende stellingen voor de StemWijzer geselecteerd. De stellingen hebben betrekking op belangrijke gemeentelijke verkiezingsthema's als coffeeshops, cameratoezicht, bedrijventerreinen, integratie, parkeerbeleid, belastingen, bijstand, koopzondagen, bouwen, luchtkwaliteit, groenbeheer.

Bezoekers kunnen de stellingen van de StemWijzer beantwoorden door te klikken op 'eens', 'oneens', 'neutraal' of 'overslaan'. Na beantwoording van alle stellingen kan aangeven worden welke onderwerpen zwaarder mogen wegen. Vervolgens berekent het programma een 'stemadvies' en laat in afnemende rangorde de politieke partijen zien. Meer nog dan in eerdere StemWijzers ligt het accent op de vergelijking van de beantwoording van de stellingen door de bezoeker en door de partijen. Het IPP hoopt dat het overzicht van de scores op de stellingen een goede bijdrage zal leveren aan een levendig debat in verkiezingstijd.

De StemWijzer is behalve via www.stemwijzer.nl ook te bereiken via de websites van de deelnemende gemeenten.

Noot voor de pers