Gemeente Kerkrade

20.01.06: Informele ingebruikname brede school Kerkrade-Oost

Op donderdag 19 januari heeft de informele ingebruikname plaatsgevonden van brede school `De Steltloper' in Kerkrade-Oost. Op 9 januari jongstleden hebben de kinderen van Kinderopvang Kerkrade, afkomstig van De Berenboot & 't Veldblumpke, bezit genomen van de nieuwbouw. Op 11 januari volgden de kinderen van basisschool De Veldblom en basisschool De Vierring. Tijdens de informele ingebruikname konden alle aanwezigen kennis maken met de zogenaamde SMART Boards waarmee de school, als eerste in Nederland, volledig is uitgerust. Ook kon iedereen een rondgang maken door het nieuwe gebouw.

SMART Boards
Onderwijsstichting Movare heeft er voor gekozen om de gehele school te voorzien van SMART Boards. Een SMART Board ziet er uit en voelt als een normaal whiteboard, echter in combinatie met een computer zorgt het SMART Board ervoor dat een computerprogramma bediend kan worden op het Board door de vinger simpelweg als muis te gebruiken. In combinatie met een LCD-projector (beamer) wordt het SMART Board een groot, touch-sensitive computerscherm. De vinger neemt volledig de muisfunctie van de computer of laptop over. Naast het bedienen van de computer op het SMART Board is het mogelijk om over eventuele applicaties (computerprogramma's als Word, Excel, PowerPoint) heen te schrijven en deze documenten inclusief de handgeschreven aantekeningen op te slaan, te printen en te verzenden via e-mail. Het smartboard kan tevens dienst doen als scherm voor het afspelen van dvd / video of het bekijken van tv-uitzendingen. Daarnaast biedt het internet alle mogelijke informatie die binnen een handomdraai aan de kinderen getoond kan worden.

Open en functioneel onderwijsgebouw
Er is bij de brede school in Kerkrade-Oost gekozen voor een open en functioneel onderwijsgebouw met voldoende buitenruimten, waarin geborgenheid en veiligheid voor de kinderen is gewaarborgd. De inrichting wordt afgestemd op nieuwe leervormen in een nieuwe leeromgeving met uitstekende ICT-voorzieningen. Een flexibele inrichting maakt mede gebruik van bepaalde ruimten mogelijk. Bereikbaarheid en toegankelijkheid zullen laagdrempelige activiteiten vanuit de wijk mogelijk maken.

Wijkfunctie
Voor de gemeente Kerkrade is het project niet alleen erg belangrijk om de onderwijsinstellingen en dus de kinderen een goed en modern onderkomen te bieden, maar het gebouw moet ook een positieve invloed hebben op de leefbaarheid in de wijk. Het gebouw zal een duidelijke wijkfunctie krijgen. Mogelijke medegebruikers zijn dan ook de GGD (jeugdarts en jeugdverpleegkundige), bureau jeugdzorg, wijkagent van de politie, verenigingen en bewoners uit de wijk, etc. Binnenkort wordt gestart met de aanleg van het plein aan de voorzijde van de school gelegen aan Deken Deutzlaan en Directeur van der Muhlenlaan. Daar zal ook het standbeeld van "De Steltloper" komen te staan.

Appartementen
Boven de brede school worden 28 huur- en 18 koopappartementen gebouwd. Tussen de brede school en de woningen wordt een parkeerdek gerealiseerd met een capaciteit van 51 parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor de bovenliggende woningen
De appartementen en het parkeerdek gelegen boven de school zullen medio februari 2006 gereed komen.