Ingezonden persbericht


Van: Jonge Socialisten in de PvdA
Onderwerp: Werkloosheid nog geen reden voor gevangenisstraf Datum: 20 januari 2006


Werkloosheid nog geen reden voor gevangenisstraf

Jonge Socialisten in de PvdA weigeren niet criminele jongeren in drilkampen te stoppen

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) vinden dat de taskforce jeugdwerkloosheid te ver gaat in het voorstel om jonge werklozen naar 'heropvoedingskampen' te sturen. Dit begint volgens de JS verdacht veel op een gevangenisstraf te lijken. Jeugdwerkloosheid is een groot probleem, maar een oplossing moet wel rechtvaardig zijn. Detentie is volgens de Jonge Socialisten iets voor criminelen en niet een oplossing om mensen zonder werk te helpen.

De JS ziet veel meer in een persoonlijke benadering om terug naar school te gaan. Dit kan in sommige gevallen worden aangevuld met de Work First methode (werken met behoud van uitkering). De JS neemt met dit standpunt afstand van de PvdA kamerfractie die het plan van de takstforce omarmt.

"Werkloosheid is niet strafbaar en dus kun je werkloze jongeren niet tegen hun wil verplicht in een 'kamp' laten wonen." reageert JS voorzitter Ruben Zandvliet op het voorstel van taskforce jeugdwerkloosheid om jonge werklozen zonder starterkwalificatie naar de kampen te sturen. Jeugdwerkloosheid is volgens de PvdA jongeren een groot probleem en moet effectief en rechtvaardigt worden aangepakt. Kampen zoals den Engh zijn ingericht voor criminele jongeren en niet voor jongeren die niks misdaan hebben" aldus de JS. Wat betreft de aanpak van de jeugdwerkloosheid constateert de JS een slingerbeweging; tijden gebeurd er niks en dan wordt er in één keer zo een drastische maatregel aangekondigd. Dit terwijl een normale, maar wel intensieve persoonsgerichte aanpak, eventueel gecombineerd met een 'Work First' benadering (werken met behoud van uitkering gericht op activering), ook goede resultaten boekt. Voorbeelden uit Groningen zoals het waddenmodel en het jongerenloket bewijzen dit.

Dat de PvdA Tweede-Kamerfractie bij monde van Jet Bussemakers wel enthousiast reageer op het voorstel van de taskeforce jeugdwerkloosheid, ziet de JS als: "modieus meepraten en het zogenaamde nieuwe politiek(in)correct denken." Ruben Zandvliet gaat er dan ook vanuit haar spoedig met argumenten tot reden te kunnen brengen.



Ingezonden persbericht