Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Onderzoek en beleid onveiligheidsbeleving kan veel beter

Titel
Promovenda ontwikkelt nieuwe en verbeterde meetinstrumenten

Veel onderzoek en beleid op het gebied van onveiligheidsbeleving is gebaseerd op drijfzand, zo stelt de promovenda Gabry Vanderveen. Zij ontwikkelde nieuwe en verbeterde meetinstrumenten voor onveiligheidsgevoelens in haar proefschrift 'Onveiligheidsbeleving, criminaliteit en risico: conceptualisering en operationalisering'. Zij promoveert op vrijdag 20 januari 2006 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Uit haar onderzoek naar onveiligheidsbeleving blijkt dat er nog veel te verbeteren valt, te beginnen met een duidelijkere analyse van waar het nu eigenlijk om gaat en betere meetinstrumenten. Onveiligheidsbeleving bestaat uit verschillende aspecten. Hoewel politici onveiligheidsbeleving graag in één enkel percentage willen uitdrukken, zoals het percentage mensen dat zich 's avonds op straat onveilig voelt, laat Vanderveen zien dat dit geen recht doet aan de complexiteit van het fenomeen.

De promovenda plaatst de ontwikkeling van het begrip en de verschillende meetinstrumenten in hun historische en sociale context. Zij laat zien dat de instrumentele en politieke rol die statistieken en de slachtofferenquêtes vervullen, een goede begripsomschrijving en meting van onveiligheidsbeleving in de weg hebben gestaan. Ten onrechte denken Nederlandse politici en beleidsmakers dat het makkelijker is onveiligheidsbeleving te beïnvloeden dan om criminaliteit te verminderen. Ze nemen aan dat wanneer de criminaliteit maar wordt aangepakt, de onveiligheidsbeleving vanzelf verbetert.