Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 20 JANUARI 2006

Beter regelgevingsproces, betere regels

Vlaams minister van Bestuurszaken, Geert BOURGEOIS, tevens bevoegd voor de Administratieve Vereenvoudiging, wil via een reorganisatie van de Vlaamse overheidsregelgeving, de kwaliteit van de Vlaamse regels en formulieren sterk verbeteren. Op zijn voorstel besliste de Vlaamse Regering vandaag om per beleidsdomein een zogenaamde cel "wetskwaliteit" op te richten, waarin regelgevende activiteiten worden samengebracht. Zo kan de kwaliteit van de regels beter worden bewaakt, kunnen regels en formulieren beter op elkaar worden afgestemd en wordt de kans op overbodige of overlappende regels sterk ingeperkt.

"Vandaag gebeurt de opmaak van wetten, regels en formulieren erg verspreid. Zowel in de verschillende departementen van de administratie, in de agentschappen als op de kabinetten doet men aan regelgeving. Ook wordt soms de hulp van externe experts, zoals advocaten of universiteiten, ingeroepen," aldus de minister. "Hierdoor is er nauwelijks een overzicht van welke regels er allemaal door wie worden geproduceerd. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de onderlinge afstemming."

De Kenniscel Wetsmatiging bracht, via een bevraging van de leidend ambtenaren, de totstandkoming van de regelgeving bij de Vlaamse overheid in kaart. Daaruit bleek onder meer dat, door de verspreide productie van de regels, de specifieke expertise bij de betrokken personeelsleden beperkt is. Er blijkt ook nood aan bijkomende opleiding en vorming. Doordat momenteel vaak dezelfde ambtenaren het beleid uittekenen en het aansluitend in regelgeving vertalen, worden alternatieven voor traditionele regelgeving te vaak over het hoofd gezien. En hierdoor kunnen meer regels ontstaan dan nodig is.

Via de oprichting van cellen wetskwaliteit per beleidsdomein worden de experts inzake regelgeving samengebracht. Hierdoor is een betere afstemming van regels en formulieren per beleidsdomein mogelijk. Ook kunnen de bestaande entiteiten voor centrale kwaliteitsbewaking en -ondersteuning (Kenniscel Wetsmatiging, de Cel Juridische Dienstverlening en de Cel Taaladvies) de betrokken personeelsleden beter begeleiden en gerichte opleiding en vorming organiseren.

De minister neemt hiermee al het derde ingrijpende initiatief om de administratieve vereenvoudiging structureel en op lange termijn aan te pakken. Op zijn initiatief voert de Vlaamse Regering sinds begin vorig jaar voor elke nieuwe regelgeving een zogenaamde 'reguleringsimpactanalyse' (RIA) uit: ze gaat op voorhand na of de nieuwe regel de beoogde doelstellingen wel realiseert en wat mogelijke rechtstreekse of onrechtstreekse positieve en negatieve effecten zijn. Tegelijkertijd zegt de compensatieregel dat elke verhoging van administratieve lasten als gevolg van een nieuwe regel, moet gepaard gaan met een minstens even grote daling van bestaande administratieve lasten. Deze structurele aanpak vult Bourgeois aan met projectmatige vereenvoudigingen. Van de 104 concrete vereenvoudigings- projecten die hij begin vorig jaar voorstelde, zijn er ondertussen al 16 gerealiseerd.

Elke Vlaamse minister zal voor eind september 2006 een voorstel uitwerken voor de concrete oprichting van deze cellen voor wetskwaliteit binnen hun beleidsdomeinen. Minister Bourgeois legt vervolgens voor het einde van 2006 een voorstel tot opstart van de cellen voor aan de Vlaamse Regering.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 00
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be