Ministerie van Financiën

Kamerbrief EMU-saldo 2005

Aan:de Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten Generaal

DatumUw brief (Kenmerk)Ons kenmerk
21 januari 2006206-01BZ 2006-061 M
Onderwerp
EMU-saldo 2005

Mede op uw verzoek (ordedebat d.d. 19-1-2005) ontvangt u hierbij het meest recente beeld voor het EMU-saldo 2005. Naar huidig inzicht komt dit uit op -¾% BBP. Dat is gunstiger dan de raming bij de Najaarsnota die nog -1,2% BBP beliep. Dit cijfer is nog niet definitief:
1. Een deel van de inkomsten van januari telt nog mee voor het EMU-saldo 2005.
2. Er is nog onzekerheid omtrent het saldo sociale fondsen. In maart komt daarover meer zekerheid.
3. Het saldo van de overige publiekrechtelijke lichamen (OPL) is gebaseerd op de enquête van het afgelopen Najaar. Het CBS komt voor 1 april met een realisatie van het saldo OPL.
4. Ook bij de begrotingscijfers kunnen zich nog afwijkingen voordoen, in verband met het feit dat de departementale saldibalansen nog moeten worden opgesteld. In de Voorlopige Rekening die voor 1 maart aan de Tweede Kamer wordt gezonden zult u nader worden geïnformeerd. De eerste realisatiegegevens van het CBS over 2005 op basis waarvan de EMU-notificatie wordt opgesteld, wordt uiterlijk 1 april naar Brussel verzonden. Te doen gebruikelijk ontvangt uw kamer daar een afschrift van. In het Financieel Jaarverslag van het Rijk die de Tweede Kamer in mei ontvangt wordt u vervolgens nader geïnformeerd over de samenstelling en achterliggende oorzaken. Eerste voorlopige inzichten ten opzichte van de Najaarsnota In vergelijking met de stand van de Najaarsnota doen zich de volgende wijzigingen in het beeld voor: EMU-saldo NJN 2005-1,2% BBP
Saldo OPL-0,2% BBP
Belastingen/premies0,1 à 0,2% BBP
Netto-uitgaven0,3 à 0,4% BBP
Baten-lastendiensten0,1% BBP
EMU-saldo actueel-¾% BBP

1. Het saldo OPL verslechtert ten opzichte van de Najaarsnota met 0,2% BBP op basis van de meest recente enquête-resultaten.
2. Op kasbasis zijn de belasting en premieinkomsten ½ mld gunstiger uitgevallen tot en met december. Mogelijk is er nog sprake van enige vertraging in verwerking van gegevens waardoor ontvangsten in januari nog aan december zullen worden toegerekend.
3. De netto-uitgaven (uitgaven minus niet-belastingontvangsten) zijn lager uitgevallen. De exacte omvang is nog niet zeker en over de samenstelling is nog lang niet alles bekend.
4. Agentschappen/baten-lastendiensten hebben een minder groot beroep gedaan op de leenfaciliteit. De meest voor de hand liggende verklaring is een vertraging in de voorgenomen investeringen. Gevolgen voor 2006 en latere jaren
Niet alleen zijn de cijfers over 2005 nog met onzekerheid omgeven, de doorwerking naar het saldo 2006 en later zijn met nog meer onzekerheid omgeven. Verantwoorde uitspraken kunnen daar nu niet over worden gedaan, zelfs niet over het teken (gunstig of ongunstig). De tegenvaller van het saldo OPL over 2005 is met grote onzekerheid omgeven en dus ook de gevolgen voor latere jaren. De meevaller bij de belasting- en premie-inkomsten moet nader worden geanalyseerd. De eerdere inschatting van het schatkistbankieren door bedrijven kan te voorzichtig zijn geweest met negatieve gevolgen voor latere jaren. De meevaller bij de netto-uitgaven dient ook aan een nadere analyse te worden onderworpen. Ervaring van de afgelopen jaren leert dat een substantieel deel hiervan een incidenteel karakter heeft of het gevolg is van een vertraging in de realisatie. Een deel daarvan leidt via de eindejaarsmarge tot hogere uitgaven in 2006. U wordt hierover nader geïnformeerd in de Voorlopige Rekening en de Voorjaarsnota. Niet uit te sluiten is dat een lager beroep op de leenfaciliteit door de agentschappen, respectievelijk baten-lastendiensten tot een inhaalslag in latere jaren leidt. Na deze brief zal de Tweede Kamer als gezegd nader worden geïnformeerd via de Voorlopige Rekening over de uitkomsten van 2005. Vervolgens zal samen met nieuwe prognoses van het CPB en de analyses met betrekking tot de inkomsten en uitgavenmeevallers 2005 een actueel begrotingsbeeld over 2006 worden gepresenteerd bij Voorjaarsnota. De begrotingsvoorbereiding 2007 wordt tegelijkertijd ter hand genomen door het kabinet en de uitkomsten zullen als gebruikelijk worden gepresenteerd op Prinsjesdag.

DE MINISTER VAN FINANCIEN,
G. Zalm