Gemeente Rotterdam

Nieuwjaarstoespraak

De eerste vergadering in het nieuwe jaar van de raad is geopend met een nieuwjaarstoespraak van de heer I.W. Opstelten, voorzitter van de raad en mevrouw E.L. Kuijper, nestor van de raad.

In de toespraken werd teruggeblikt op vier jaar raad en er werd vooruit gekeken. Belangrijke dossiers die in de afgelopen vier jaar onderwerp van debat waren, passeerden de revue. Ook werd stil gestaan bij de nieuwe wijze van besturen, het dualisme, en de kaderstellende, controlerende en vertegenwoordigende rol van de gemeenteraad. De komende tijd moet de gemeente meer faciliteren en dienstbaar zijn aan haar burgers. Het motto is de burger voorop.

Met de oproep om met een open vizier en respect voor elkaar de verkiezingsstrijd in te gaan, werd het verkiezingsseizoen geopend. Op 7 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen.





Personalia

De gemeenteraad heeft een lid benoemd voor de commissie voor Cultuur en Sport en de commissie voor Fysieke Infrastructuur en Verkeer.

Burgerinitiatieven niet in behandeling genomen

De gemeenteraad heeft besloten om twee burgerinitiatieven niet in behandeling te nemen, omdat deze niet voldoen aan de gestelde criteria. Het is niet mogelijk om een burgerinitiatief in te dienen over onderwerpen waarbij sprake is van een bezwaar- of beroepsprocedure, omdat bezwaren alleen via deze procedure kunnen worden ingebracht. Dit staat in de Verordening Burgerinitiatief Rotterdam.

Alle fracties vonden het jammer dat de raad de initiatieven om formele redenen niet in behandeling kon nemen. Sommige fracties wilden de initiatieven wel in behandeling nemen, maar deelden de conclusie dat de voorstellen niet behandeld konden worden. De raad heeft het presidium verzocht om nog eens kritisch naar de huidige procedure voor burgerinitiatieven te kijken. Elf raadsleden stemden tegen het voorstel om het eerste burgerinitiatief niet te behandelen. Twaalf leden van de raad stemden tegen het voorstel om het tweede initiatief niet in behandeling te nemen.

In het eerste burgerinitiatief wordt voorgesteld om het bouwplan voor de Calypsolocatie aan de Mauritsweg voor te leggen aan een tweede onafhankelijke commissie. De gemeenteraad sprak in december vorig jaar uitvoerig over het bouwplan. Aanleiding daarvoor was een interpellatiedebat op verzoek van de SP.

In het bouwplan moeten een voormalig hotel, de Calypsobioscoop en de Pauluskerk plaats maken voor nieuwe bebouwing met voornamelijk woningen. Het vaststellen van het bouwplan is een bevoegdheid van het college. De initiatiefnemers kunnen hiertegen bezwaar aantekenen.

Het tweede burgerinitiatief werd toegelicht door één van de initiatiefnemers. Hij pleitte voor een alternatief plan voor de herinrichting van de wijk Nieuw-Crooswijk. Ook het masterplan Nieuw-Crooswijk is eerder in de raad uitvoerig besproken. Een meerderheid was toen voor. De uitwerking van het bestemmingsplan Nieuw-Crooswijk staat binnenkort op de agenda van de raad. De gemeenteraad wil dat het alternatieve plan wel wordt betrokken wordt bij de behandeling daarvan.

Ruimtelijk beleid voor gebedshuizen aangepast

De gemeenteraad heeft het ruimtelijke beleid voor gebedshuizen aangepast. Kerktorens, minaretten en koepels van nieuwbouw mogen niet meer als vanzelfsprekend hoger zijn dan de toegestane bouwhoogte in het bestemmingsplan van dat gebied. De fracties GroenLinks, Stadspartij, SP, ChristenUnie-SGP, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik stemden tegen.

Een motie van Leefbaar Rotterdam om bouwvergunningen altijd voor te leggen aan de raad - werd verworpen en kreeg slechts steun van de indienende fractie en fractie-Siemons. Niet iedereen was te spreken over de aanpassing; zo kreeg het ruimtelijke beleid de kwalificatie van symboolpolitiek.

De bouwhoogte wordt niet langer geregeld via de algemene vrijstellingsbepaling, maar wordt per geval beoordeeld. Alle aanvragen voor de bouw van nieuwe gebedshuizen worden zoals gebruikelijk getoetst aan de zogenoemde beleidslijnen. Deze blijven onveranderd. Het bouwproces van een nieuw gebedshuis moet bij voorkeur bijdragen aan de integratie tussen bevolkingsgroepen. Naast religieuze activiteiten kan het gebedshuis ook dienst doen als vergaderruimte of als kinderopvang. De gemeente wil deze wijkgerichte functie stimuleren. De nieuwbouw moet ook passen in de omgeving. Ook wordt in overleg met de initiatiefnemers beoordeeld of bestaande gebouwen hergebruikt kunnen worden.

In 2004 werd voor het eerst in de commissie voor Fysieke Infrastructuur en Verkeer gesproken over de conceptnota Ruimtelijk moskeebeleid 2004; een kader voor nieuwbouw en verbouw van gebedshuizen. Omdat er toen onvoldoende politieke draagvlak voor was, is de nota door het college terug genomen.

Verordening voorzieningen gehandicapten gewijzigd

De Verordening voorzieningen gehandicapten 2005 is door de gemeenteraad gewijzigd. De wijziging is naar aanleiding van de motie van de raadsleden H. van den Born (CDA) en R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam). Het college werd o.a. opgedragen om voorstellen te doen om de dienstverlening van het Vervoer op Maat (VoM) zo optimaal mogelijk te maken voor Rotterdammers die volledig zijn aangewezen op aangepast vervoer. Na de wijziging in de verordening gaan vijf maatregelen in die het Wvg-vervoer uitbreiden. Het zogenoemde reisbudget wordt verruimd van 550 zones naar 312 ritten per jaar. Hierdoor kan elke VoM-reiziger, ongeacht de afstand, drie keer per week gebruik maken van het vervoer. De roze strippenkaart gaat zowel voor reizigers van 65 jaar en ouder als voor jongere VoM-gebruikers gelden. Er komen extra ritten voor gehandicapten die volledig en uitsluitend zijn aangewezen op VoM. Dit geldt ook voor gehandicapten met een partner in de verpleging / verzorging of die langdurig is opgenomen in het ziekenhuis. Het VoM wordt na 19.00 uur opengesteld voor alle ouderen van 75 jaar en ouder. Tot slot komt er een tegemoetkoming voor de aanschafkosten voor open of gesloten buitenwagens en wordt de tegemoetkoming voor de aanpassingskosten eigen auto verhoogd.

En verder heeft de raad..

· het bestemmingplan Zuiderpark en het bestemmingsplan Haringvliet vastgesteld;

· motie-Kuijper (PvdA), inzake de borging van publieke van publieke belangen ten aanzien van het haven- en industriecomplex, afgedaan. Het Havenplan 2020 en het bedrijfsplan van het Havenbedrijf Rotterdam voorzien hierin;

· motie-Hulman (VVD) voor een registratiesysteem te ontwikkelen voor zogenoemde aangepaste woningen afgedaan. Er komt een centraal registratiesysteem voor toe- en doorgankelijke woningen;

· motie-Duys (CDA) om de mogelijkheid te verkennen in iedere deelgemeente een woonzorgservicezone te realiseren afgedaan. Verschillende gemeentelijke diensten verkennen de mogelijkheden. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting hebben hiervoor een notitie opgesteld Woonzorgzones in Rotterdam, inventarisatie kansrijke gebieden.

Bron: Griffie, 20-01-2006