Universiteit Twente

Overstroming bij meer dan twintig watermoleculen

Nieuwe kanalen zijn slechts vijf nanometer diep

Twintig watermoleculen op elkaar, en het kanaal is tot de rand gevuld. De nanokanalen die promovendus Jeroen Haneveld van de Universiteit Twente weet te maken, zijn slechts vijf nanometer diep en hebben een perfect gladde bodem. Bijzonder aan de nieuwe fabricagetechnieken is daarnaast dat de wanden van het kanaal loodrecht zijn. In deze extreem ondiepe kanalen blijken vloeistoffen zich niet wezenlijk anders te gedragen dan `in het groot': water blijft water. Haneveld, die zijn onderzoek heeft gedaan bij het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, promoveert op vrijdag 20 januari.

Voor het `graven' van nanokanalen presenteert Haneveld twee nieuwe technieken die de fabricage vereenvoudigen en ook minder kostbaar maken. Behalve een sterk verbeterde directe silicium etstechniek is vooral zijn nieuwe `spacer laag'-techniek kansrijk. Op een plak silicium wordt een heel dunne laag oxide -de spacer- aangebracht, daarin wordt een uitsparing geëtst en vervolgens wordt er weer silicium op `geplakt'. Een afgesloten kanaal (rechthoekig buisje) is het resultaat, de hoogte is gelijk aan de dikte van het oxide. Haneveld kan zo tot vijf nanometer ondiepe kanalen maken. Een perfect gladde bodem is dan wel noodzaak: een verstoring in het oppervlak is al gauw enkele nanometers groot en zorgt meteen voor een eiland in het kanaal.

Loodrecht

De gebruikelijke etstechnieken zijn eigenlijk niet berekend op deze dimensies, stelt Haneveld. Bij nanometer afmetingen is de diepte van het kanaal niet goed te sturen, en de ruwheid van de bodem blijft een probleem. Ook de vorm van de zijwanden is van belang. Loodrechte wanden zijn voor veel toepassingen te prefereren. Door wafers met de juiste kristaloriëntatie te kiezen in combinatie met het nat etsen van silicium is dat mogelijk, toont de promovendus aan.

Opname van een kanaal dat slechts vijf nanometer -vijf miljoenste millimeter- diep is. De opname is gemaakt met een Atomic Force Microscope.

Een kanaal van 5 nanometer diep (opname met Atomic Force Microscope)

Koekje in de koffie

Met kanalen, in diepte variërend van vijf tot honderdvijftig nanometer, heeft Haneveld al `vulproeven' gedaan. Net als een koekje in de koffie kunnen ze zich volzuigen met vloeistof dankzij de capillaire werking. Dit vulproces verandert wel naarmate de afmetingen kleiner worden. De oorzaak daarvan is nog niet goed bekend: het kanaal zou door de druk enigszins kunnen vervormen aan de wanden. Een andere mogelijkheid is dat watermoleculen zich organiseren aan de wand en zo een `nieuwe wand' vormen. Daarnaast spelen `elektrovisceuze effecten' een rol. Toch constateert Haneveld dat water zich niet drastisch anders gaat gedragen, in ieder geval niet in kanalen tot tien nanometer diep.

De nieuwe kanalen zijn onder meer geschikt voor lab-on-a-chip systemen. In DNA-analyse is het bijvoorbeeld al gebruikelijk om te scheiden op basis van afmetingen. Deze technieken zijn nog verder te verfijnen met de kanalen die nu ook nog eens eenvoudiger en goedkoper zijn te produceren.

Noot voor de pers

Jeroen Haneveld (Lochem, 1977) heeft zijn onderzoek gedaan in de groep Transducers Science & Technology van prof. Miko Elwenspoek, MESA+ Institute for Nanotechnology.

Het proefschrift `Nanochannel fabrication and characterization using bond micromachining' is op aanvraag verkrijgbaar.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl