Provincie Utrecht

Provincie en gemeente Utrecht ondertekenen intentieverklaring met Huis van Amateurkunst

20-1-2006 -

Ruim 300.000 amateurkunstenaars actief in de provincie

Gedeputeerde cultuur Jan van Bergen van de provincie Utrecht en wethouder Walther Lenting van de gemeente tekenden 19 januari een intentieveklaring met het Huis van Amateurkunst. In de intentieverklaring staan de gezamenlijke ambities en de verdere ontwikkeling van het Huis van Amateurkunst, gevestigd bij cultureel ondernemer Zimihc. Het Huis van Amateurkunst krijgt tot en met 2008 financiële steun van provincie en gemeente voor de ondersteuning van de amateurkunst. Voor het opbouwen van een expertisecentrum met nadruk op culturele diversiteit ontvangt het Huis ook nog een vierjarige bijdrage van de Rijksoverheid.

Voornaamste taken van het Huis van Amateurkunst zijn de professionalisering van de sector en vergroten van de zichtbaarheid van de amateurkunst. Om dit te bereiken is voor iedere discipine een consulent werkzaam bij Zimihc. Daarnaast beschikt Zimihc over een helpdesk voor amateurkunstenaars en faciliteert zij kunstenaars met een theaterzaal en oefenruimten. Met de ondertekening op 19 januari werd tevens de verbouwde theaterzaal - dé thuisplek voor amateurpodiumkunstenaars in de provincie - van Zimihc geopend.

Zichtbare resultaten
Utrecht kent een zeer actief en alsmaar groeiend amateurkunstleven. Het is dan ook niet verrassend dat het creatieve nivo van de amateurkunst in deze regio hoog ligt. Provincie en gemeente zijn onder meer om deze redenen in 2003 een pilot gestart met de ontwikkeling van het Huis voor Amateurkunst. Dit leidde tot duidelijk zichtbare resultaten en daarom is besloten het Huis van Amateurkunst in gezamenlijkheid voort te zetten en verder uit te bouwen. In het digitale Huis van Amateurkunst wonen inmiddels ruim 300 organisaties, maandelijks krijgt dit virtuele huis zo'n 7.000 bezoekers, de helpdesk wordt intensief bezocht en is de theaterwerkplaats een succes. Verder is een jaarlijkse prijs voor amateurkunst in het leven geroepen `de Kei van Utrecht'. Zo'n 50.000 bezoekers weten inmiddels het brede aanbod van projecten van het Amateurkunsthuis te vinden.

Verbouwde theaterzaal Zimihc geopend
Met de ondertekening wordt ook op feestelijke wijze de verbouwde theaterzaal van Zimihc geopend. Met een nieuwe vloer, nieuwe verlichting en aircosysteem en uitbreiding naar 80 zitplaatsen voorziet de zaal in de behoefte van amateurkunstenaar en
-gezelschappen. Het is het enige echte amateurtheater in Utrecht. Provincie en gemeente streven ernaar dat alle amateurkunstenaars uit de hele provincie het Huis van Amateurkunst weten te vinden, dat het Huis dé plek wordt waar amateurkunstenaars en professionals elkaar ontmoeten, en dat het een professioneel georganiseerde en actieve organisatie is voor de amateurkunstsector. Voor meer informatie www.kunsthuisutrecht.nl

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015