Gemeente Hardenberg

Voordracht drie kandidaten lokale rekenkamer Hardenberg

Voordracht drie kandidaten lokale rekenkamer Hardenberg

De heren Cor van Woerkom, Reinier Herpel en Carel Horstmeijer zijn door een commissie van raadsleden voorgedragen voor benoeming tot voorzitter en respectievelijk leden van de Lokale Rekenkamer Hardenberg. De gemeenteraad neemt op 16 februari een definitief besluit over de benoeming.

Alle gemeenten in Nederland moeten dit jaar een Lokale Rekenkamer instellen. Dit is het gevolg van de invoering van de dualisering van het gemeentebestuur. De gemeentelijke rekenkamer is een nieuw instrument voor de gemeenteraad om de controlerende taak te versterken. De rekenkamer doet deskundig en onafhankelijk onderzoek naar de uitvoering en effecten van het gemeentelijk beleid. Het kan voor de gemeenteraad een belangrijk instrument zijn om te sturen. Onderzoeken van de Lokale Rekenkamer hebben meestal een terugblikkend karakter. Er wordt in beeld gebracht hoe zaken zijn verlopen, hoe keuzes tot stand zijn gekomen en welke lessen voor de toekomst kunnen worden geleerd.

Deskundig

In totaal hebben 110 mensen gesolliciteerd naar een functie binnen de Lokale Rekenkamer Hardenberg. De selectiecommissie, bestaande uit de raadleden Soer, Kerssies, Baarslag, Steenbergen en de griffier, heeft bij de besprekingen met tien kandidaten gelet op zowel de deskundigheid van de individuele leden als op de samenstelling van het team. De selectiecommissie is van mening dat de drie beoogde leden samen de kennis, kunde en ervaring in huis hebben om op goede wijze invulling te geven aan de Lokale Rekenkamer Hardenberg. Dit houdt in dat de commissie uitbestede onderzoeken kan aansturen, maar ook in staat is zelf (delen van het) onderzoek uit te voeren. In gezamenlijkheid beschikken de leden over ervaring met rekenkameronderzoeken, onderzoeksvaardigheden, een brede achtergrond, financiële expertise, raadservaring en bestuurlijke ervaring. Bovendien beschikt de voorzitter over de capaciteiten om de commissieleden en de onderzoekers aan te sturen en de onderzoeksresultaten aan de gemeenteraad te presenteren.

Leden

De gemeenteraad heeft er in een eerder stadium al voor gekozen om de Lokale Rekenkamer Hardenberg alleen uit externe leden te laten bestaan, omdat dit onafhankelijk onderzoek ten goede komt. In sommige gemeenten worden interne leden, meestal raadsleden, toegevoegd.

De heer C.H. (Cor) van Woerkom (62) woont in Almelo en is beoogd voorzitter van de Lokale Rekenkamer Hardenberg. Hij is voormalig clusterdirecteur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoeker en is tegenwoordig met prepensioen. De heer Van Woerkom heeft ruime onderzoekservaring opgedaan in zijn loopbaan binnen de overheid (COA, raadslid Almelo) en als intern lid van de rekenkamercommissie van Almelo.

De heer R.M. (Reinier) Herpel (58) woont in Zwolle. Hij is organisatieadviseur bij Getronics PinkRoccade en heeft als ict-adviseur een groot aantal onderzoeksopdrachten verricht bij de lokale overheid. Eerder is hij werkzaam geweest voor o.a. de VNG en de gemeente Kampen. Als raadslid in de gemeente Zwolle heeft de heer Herpel in een vroegtijdig stadium het initiatief genomen tot oprichting van de rekenkamer en is daar zelf enige tijd lid van geweest.

De heer C.H. (Carel) Horstmeijer (35) woont in Groningen. Hij is docent politieke geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van diverse universitaire bestuurscommissies. Als docent heeft de heer Horstmeijer brede ervaring opgedaan in het opzetten, uitvoeren en begeleiden van onderzoek.