Provincie Drenthe

Op weg naar het Lagerhuis en Jongerendebat in provinciehuis 19 Jan 2006

De provincie Drenthe organiseert samen met de VARA en de Nationale Jeugdraad op vrijdag 20 januari het Jongerendebat in de Statenzaal van het provinciehuis in Assen. Dezelfde dag wordt ook de bekende debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis gehouden in het provinciehuis.

Provinciaal Jeugddebat
Het provinciaal jeugddebat staat onder leiding van gedeputeerde Anneke Haarsma. Jongeren van 12 tot 18 jaar gaan in debat met provinciale politici over voorstellen die de jongeren zelf die ochtend hebben voorbereid. De voorstellen gaan over `respect onder elkaar', `milieu', `jongerencommunicatie' en `armoede'. Het debat is voor jongeren een manier om invloed uit te oefenen op de politiek. Aan het debat nemen behalve jongeren ook zes statenleden deel. Doel is om de kloof tussen politiek en jongeren smaller te maken. Twaalf jongeren uit dit debat worden geselecteerd voor deelname aan het Nationaal Jeugddebat later dit jaar in de Tweede Kamer der Staten Generaal. Het provinciaal Jeugddebat wordt gehouden van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Op weg naar het Lagerhuis
In Op weg naar het Lagerhuis nemen vier teams van middelbare scholieren het aan de hand van drie stellingen in drie rondes tegen elkaar op. Scholierenteams van Stad & Esch uit Meppel; CSG Dingstede uit Meppel; het Roelof van Echten College uit Hoogeveen en het RSG Wolfsbos uit Hoogeveen doen mee aan de wedstrijd. De jongeren doen mee aan een debat met vaste rollen, een debat met vrije rollen, en een een-op-een-debat.
Een jury, onder voorzitterschap van gedeputeerde Anneke Haarsma, kiest uiteindelijk in de finaleronde de Drentse winnaar. Het beste debatteam van Drenthe zal zijn opwachting maken in de volgende nationale ronde, in het bekende Lagerhuisdecor in de Rode Hoed te Amsterdam en dingt mee naar de hoofdprijs: een reis naar het echte Lagerhuis in Londen. De finale vindt plaats in de statenzaal van het provinciehuis en begint om 16.00 uur.