Ingezonden persbericht


In kader van versterken marktpositie en flexibilisering productie

Edel Tapijt verkleint productieapparaat en vermindert aantal medewerkers

Genemuiden - Edel International, producent van tapijt en kunstgras, vermindert op korte termijn het aantal arbeidsplaatsen in het bedrijf met 15 tot 150. De aanpassing treft in totaal 23 medewerkers. Halverwege 2005 werd tijdens de eerste fase van de reorganisatie al afscheid genomen van 49 medewerkers die veertig arbeidsplaatsen invulden. De nu aangekondigde reorganisatie is het gevolg van de in 2005 ingezette strategie van selectieve krimp van de tapijtactiviteiten. Edel zet in de nieuwe koers in op een selectief en attractief productassortiment dat voldoende rendement opbrengt en voortdurend vernieuwd wordt, zowel in soorten tapijt als in kleuren. Hiervoor is een zeer flexibele organisatie gebouwd.

Tegenover de verbeterende rendementen staat door verkleining van het assortiment een lager volume waardoor overcapaciteit is ontstaan in personeel en machines. De nu aangekondigde afslanking moet dit rechttrekken.

De ingrepen zijn noodzakelijk om Edel Tapijt een nieuwe, steviger positie te geven in een zwaar concurrerende en zeer internationale markt. De nu aangekondigde personeelsinkrimping is niet van toepassing op de internationaal goed presterende kunstgrasproducent Edel Grass, waar een duidelijke groeistrategie wordt gevoerd.

Vanaf 2006 heeft Edel International haar activiteiten ondergebracht in drie afzonderlijke business units: Edel Grass, de kunstgras divisie; Edel Tapijt, waar zowel onder de naam Edel Tapijt als onder de naam Telenzo Carpets synthetische en wollen vloerbedekking wordt vervaardigd; en Edel Backing, het afwerkbedrijf voor de verschillende tapijtsoorten waar tapijt en rug worden samengevoegd. Deze herstructurering beoogt de transparantie tussen de activiteiten te vergroten en de aansturing te vereenvoudigen. Verder wordt de productie en opslag van Edel Tapijt geconcentreerd in een tweetal panden, waardoor lagere huisvestingslasten ontstaan en logistieke lijnen korter worden. Tot voor kort waren nog zes panden in gebruik.

De directie van Edel Tapijt heeft over de nu aangekondigde aanpassing van de personeelsomvang overleg gevoerd met de eigen ondernemingsraad en met de betrokken vakbonden.

----------