Ingezonden persbericht


Persbericht:

Van Heemst haalt uit naar kabinet Balkenende

De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst wijst het kabinet Balkenende als schuldige aan van de toegenomen armoede in Rotterdam. In een interview met Trouw (20-1) zegt hij zich mateloos te irriteren als CDA-wethouder Geluk het kabinet 'een zegen voor Rotterdam' noemt.

"Misplaatste complimenten", zegt Van Heemst. "Dit kabinet heeft voor veel Rotterdammers het leven alleen maar slechter gemaakt. Eén op de vijf Rotterdammers, dat zijn 128.000 mensen, leeft net iets boven het sociaal minimum. De armoede in de stad is toegenomen."

Van Heemst zegt dat het goed is dat de onveiligheid in Rotterdam is aangepakt. "Maar het is niet af. Dat blijft dus een belangrijke opdracht voor de volgende raadsperiode. Ik hoor nog te vaak winkeliers klagen dat na een beroving de opgepakte dader een paar uur later weer vrij rond loopt. Wij zeggen: "Sociaal Rotterdam is blijven liggen'. Iedereen was zo gefixeerd op veiligheid, dat werk en scholing helaas zijn verwaarloosd. Veiligheid is de basis, nu moet qua werk en scholing het beste uit de Rotterdammers worden gehaald."

In het interview rekent Van Heemst af met het softe imago van de partij. "Een harde aanpak van fraude met uitkeringen, meer toezicht van woningcorporaties op hun huurders, alerter reageren op schoolverzuim, intensieve bemoeienis met ouders die de opvoeding verzaken, Van Heemst is er meer dan alleen voorstander van. "Zoals de gemeente meer arbeidsplaatsen moet scheppen, zo heeft iedere bewoner van Rotterdam een eigen verantwoordelijkheid. Daar mag en moet je mensen op aanspreken als dat nodig is. Niet op papier, of met rekeningen, maar verbaal in rechtstreeks contact."

Ook verbaast Van Heemst zich erover, dat drugsverslaafden en veelplegers wel via de strafrechter tijdelijk buiten de samenleving kunnen worden geplaatst en ontspoorde jongeren niet. "Voor jongeren die voortdurend overlast geven, moet je een juridische basis hebben om ze tegen hun zin in een internaat te zetten", zegt hij. "Zet ze daar maximaal een jaar verplicht in, zodat ze weten hoe het hoort. Leer ze een vak en geef ze daarne een faire kans door ze met een schone lei te laten beginnen."

----------
Noot voor de redactie: