Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Inktspotprijs 2005 gaat naar Joep Bertrams, deelnemer Cartoonstelling Glaspaleis

Tekenaar Joep Bertrams heeft de Inktspotprijs 2005 gewonnen, de prijs voor de beste politieke spotprent van het afgelopen jaar. Bertrams kreeg de prijs voor een in Het Parool op 23 mei gepubliceerde spotprent over het Referendum van de Europese grondwet. Op de tekening probeert Balkenende de kleuter 'NL' te voeren uit het bord 'EU Grondwet'. Balkenende opent zijn mond wagenwijd als voorbeeld, maar het kind wendt met dichtgeknepen mond zijn gezicht af. Voor velen zal het werk van Joep Bertrams niet onbekend voorkomen: elke vrijdagavond sluit het tv-programma NOVA met een van zijn geanimeerde cartoons. Momenteel is er werk van Joep Bertrams te zien als onderdeel van de Cartoonstelling in het Glaspaleis in Heerlen. Balkenende is prominent aanwezig in de prenten van Bertrams in de Cartoonstelling. En in het café worden doorlopend animaties van Joep vertoond. Openingstijden Glaspaleis: ma t/m za van 9 tot 23 uur, zo van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis.

De andere zes cartoonisten in het Glaspaleis Berend Vonk, Ru de Vries, Ruben L.Oppenheimer, Tejohaas, Paul Kusters en Marcel Ruijters zijn ook bepaald geen onbekenden bij het publiek. Bij krantenlezers zijn Ruben L. Oppenheimer (NRC Handelsblad), Paul Kusters (onder andere Dagblad de Limburger en de Volkskrant), Ru de Vries (Limburgs Dagblad) en Berend Vonk (onder andere Trouw) zeker geen onbekenden. Tejohaas en Marcel Ruijters lijken op het eerste gezicht buitenbeentjes in dit gezelschap. Zij kiezen meer voor thematische onderwerpen maar vormen toch een verrassend geheel met de cartoonisten die de actualiteit becommentariëren.

Het Glaspaleis is de mooist denkbare lokatie voor deze tentoonstelling. In het heldere licht komen de contrastrijke zwart-wittekeningen prachtig tot hun recht en in het gebouw zijn onder andere een bibliotheek (voor de fervente lezer) en een museum ondergebracht. Het werk is er schijnbaar toevallig opgehangen: en passant kan het publiek kijken, zich verwonderen en gniffelen. Net als in de krant kom je cartoons 'toevallig' tegen als je aan het snuffelen bent. Ook wie zich niet in het Glaspaleis waagt, kan genieten: tegen de achtergrond van deze cultuurtempel loopt ook de argeloze voorbijganger op straat tegen de kunstwerken aan. Op zeven reusachtige doeken worden de cartoonisten en hun werk nog eens duidelijk voorgesteld.

Glaspaleis Heerlen i.s.m. Toon Hezemans (Tejohaas Productions) m.m.v. Gemeente Heerlen. Glaspaleis, venster op cultuur Bongerd 18 Heerlen 045 - 5772200 www.glaspaleis.nl

www.glaspaleis.nl

/////////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
045-5772203/ 045-5772271