Ontwikkelingen in radiotherapie: meer hoger opgeleide mensen

Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

Nieuwe technologische ontwikkelingen in de radiotherapie: Meer hoger opgeleide mensen gewenst

'Internationale master nodig voor meer hoger opgeleiden in de radiotherapie', aldus Ben Mijnheer, lector Medische Technologie in de Oncologie

HAARLEM - 'Er zijn heel veel technologische ontwikkelingen gaande in de radiotherapie. Om die toe te passen hebben we meer hoger opgeleide mensen nodig', aldus Ben Mijnheer, lector Medische Technologie in de Oncologie. 'Een internationale master zal zorgen voor meer hoger opgeleiden, en bijdragen aan het veilig gebruik en het benutten van de vele nieuwe mogelijkheden van nieuwe geavanceerde bestralingsapparatuur'. Dit zegt dr Ben Mijnheer in zijn rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt als lector Medische Technologie in de Oncologie aan Hogeschool INHOLLAND. De rede wordt gehouden op Hogeschool INHOLLAND Haarlem op 24 januari 2006 van 15.00 uur tot 17.00 uur.

Radiotherapie, de behandeling van kanker door middel van bestraling, is een interdisciplinair medisch specialisme. Met de komst van allerlei nieuwe beeldvormende en behandelapparatuur op een radiotherapieafdeling is de verscheidenheid en complexiteit van de bestralingstechnieken enorm toegenomen. Deze ontwikkelingen gaan echter zo snel dat gevreesd moet worden dat deze vaak zeer geavanceerde apparatuur niet optimaal benut kan worden als er niet meer professionals opgeleid worden in het gebruik ervan. Dit geldt zowel voor het routinematig klinisch gebruik als voor het testen van de vele nieuwe mogelijkheden die deze apparatuur biedt. Ook in een niet-academische omgeving zal er daarom behoefte ontstaan aan professionals voor het verrichten van hoge-dosis/hoge-precisie bestralingen, en het begeleiden van onderzoek gericht op de klinische toepassing van de nieuwe technologie. De grenzen tussen de werkzaamheden van de verschillende disciplines zullen vervagen en teamwork wordt meer dan ooit noodzakelijk om elkaars competenties ten volle te kunnen benutten. Radiotherapie heeft daarom een toenemende behoefte aan professionals met een multidisciplinaire achtergrond die in staat zijn de verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Helaas ontbreekt nog in veel landen de mogelijkheid voor gemotiveerde medewerkers om door te groeien in nieuwe en meer uitdagende functies.

Internationalisering
De activiteiten van het lectoraat sluiten nauw aan bij de bachelor opleiding tot laborant Medische Beeldvorming en RadioTherapie (MBRT) bij Hogeschool INHOLLAND. Daarnaast bestaat bij Hogeschool INHOLLAND reeds geruime tijd de mogelijkheid om de masteropleidingen'Medical Imaging in Europe' en 'Radiation Oncology in Europe' te volgen. Deze deeltijdopleidingen bieden laboranten de mogelijkheid hun competenties en intellectuele capaciteiten in deze vakgebieden op een hoger niveau te brengen. Als eerste stap tot internationalisering en verbreding van de masteropleiding is een consortium gevormd met vier andere universiteiten die opleidingen verzorgen op het gebied van 'Radiation Sciences for Oncology' de Medische Universiteit Wenen, de Technische Universiteit Dresden, de Karol Marcynkowski Universiteit Poznan en de Polytechnische Universiteit Lissabon. In het door de EC gefinancierde ERASMUS project EMPIRION willen we een nieuw Europees curriculum ontwikkelen waarin modules, die worden aangeboden in de verschillende partnerinstituten, complementair zijn, en op die manier leiden tot een aantrekkelijk gezamenlijk diploma. Deze modules zijn sterk gericht op het klinisch gebruik van geavanceerde radiotherapieapparatuur en zullen ook 'hands-on' cursussen bevattten. Dit geeft studenten de mogelijkheid te werken in een moderne radiotherapieafdeling waar ook een researchopdracht uitgevoerd kan worden in het tweede jaar van de masteropleiding. Hiervoor is de medewerking van goed geoutilleerde radiotherapie-instituten en industriële partners toegezegd.

Het streven is om getalenteerde en ambitieuze studenten in Europa aan te trekken en te trainen door een totaal nieuwe multi-disciplinaire masteropleiding aan te bieden waarin technologie, medische wetenschappen, fysica, en biologie op het gebied van de radiotherapie worden gecombineerd. Het programma is bedoeld om invulling te geven aan de behoefte aan een nieuw soort professionals op een moderne radiotherapieafdeling, naast de radiotherapeut, klinisch fysicus, laborant en technische medewerkers, en moet leiden tot een uitdagende baan in ziekenhuis, universiteit of industrie. De doelgroep is alle studenten met een medisch-technische opleiding op bachelor niveau, met interesse in een loopbaan op het gebied van de radiotherapie. Daarnaast zullen een aantal modules worden aangeboden als 'stand-alone'programma's voor de continue bijscholing van alle professionals werkzaam op radiotherapieafdelingen, voor medewerkers van firma's die radiotherapieapparatuur leveren, of als uitwisselbare module in het kader van reguliere ERASMUS student-uitwisselingsprogramma's. Ook zal er in een later stadium naar gestreefd worden studenten uit landen buiten Europa toe te laten tot deze modules via het ERASMUS MUNDUS programma en via uitzendprogramma's van nationale of internationale organisaties (o.a. de IAEA).

////einde persbericht////