Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 20 jan 2006


Wet- en regelgeving doet bedrijfsleven uitwijken naar buitenland

Volgens de FME-voorzitter is het een gevaarlijke ontwikkeling dat hoewel de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven groeit, de activiteiten in eigen land steeds verder teruglopen. Hij noemt de toenemende globalisering een urgent probleem dat directe actie van het kabinet vraagt. De dynamiek in de wereld is zo enorm groot, we hebben geen tijd om rustig na te denken. Minister Brinkhorst erkende dat het terugdringen van overdadige wet- en regelgeving voor het Nederlandse bedrijfsleven sneller moet gebeuren. Het kabinet is er druk mee bezig, maar het tempo moet omhoog.

Het door de FME geïnitieerd werkbezoek stond volledig in het teken van problemen die Nederlandse bedrijven ondervinden in de concurrentiestrijd met het buitenland. Zo is FME-lidbedrijf Hyva, toeleverancier van de auto- en transportindustrie, bij uitstek een voorbeeld van outsourcing van productieactiviteiten aan het buitenland. Was in 2000 nog 65 procent van het personeel werkzaam in Nederland, in 2006 is dat aandeel nog maar 23 procent. Directeur Dijkstra zegt dat het prijskaartje van Made in Holland de directe aanleiding is voor de verplaatsing van de totale productie naar het buitenland. De kostprijs is door de hoge arbeidskosten in Nederland te duur voor concurrentie met andere landen. De beperkte regelgeving in het buitenland geeft hij als andere reden voor overheveling van activiteiten naar het buitenland. De kosten die de Nederlandse regelgeving met zich meebrengt stapelen zich op. Nederland wordt steeds duurder in een alsmaar kleiner wordende wereld.

Luxe jachtenbouwer Royal Van Lent in Kaag, ook aangesloten bij FME en het tweede bedrijf dat de delegatie bezocht doet niet aan outsourcing van productieactiviteiten, maar heeft wel grote moeite met het vinden van vakbekwaam personeel. Als oorzaak noemt het de slechte aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ook het slechte imago dat technische beroepen hebben, speelt hierbij een belangrijke rol. Zelfs een verregaande samenwerking met een Regionaal Opleiding Centrum (ROC) levert de jachtenbouwer niet genoeg nieuwe medewerkers op.

Vereniging FME-CWM, drs. Tom van der Maas (afdeling Communicatie), 079
- 353 13 67,
06 - 52 66 56 65, tma@fme.nl