Ingezonden persbericht


Published: 08:32 20.01.2006 GMT+1 /HUGIN /Source: Eureko B.V.

Personenalarmering nu ook in Tsjechië

Eureko's alarmcentrale EuroCross International, de grootste medische alarmcentrale in Nederland, heeft vanaf 1 januari 2006 personenalarmering naar Tsjechië uitgebreid. De introductie van EuroCross®ActionLine is uniek in Tsjechië. De samenwerking start met een aantal woningbouwcorporaties. Voor Eureko is Oost- en Centraal Europa één van haar groeimarkten.

ActionLine bestaat uit een alarmapparaat dat bij een telefoon staat met een zender die om de hals of de pols kan worden gedragen. In geval van nood, hoeft alleen de alarmknop op de zender ingedrukt te worden en is er direct verbinding met de alarmcentrale. Alleen al in Nederland kwamen het afgelopen jaar 144.000 meldingen via ActionLine binnen. ActionLine is 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar. Het team dat de telefoon opvangt, bestaat uit deskundige, getrainde mensen, die een noodsituatie goed kunnen inschatten. Daarnaast is een eigen medisch team beschikbaar.

EuroCross werkt vanuit haar kantoor in Praag samen met een koepel van zeven woningbouwcorporaties, die gezamenlijk 70.000 woningen en appartementen beheren. Erik Holtrop, salesmanager bij EuroCross: "70% van de bewoners is 65+ en valt hiermee direct in de doelgroep voor een alarm. Wij verwachten dat een grote groep gebruik gaat maken van personenalarmering. Het is een trend die je in steeds meer landen ziet ontstaan. We bieden middels een pilot de dienst in eerste instantie aan een kleine groep bewoners aan. Daarna is het beschikbaar voor iedereen."

Om de uitrol naar Tsjechië mogelijk te maken, was vooral de techniek een belangrijk onderdeel. Holtrop:"We hebben een mooie constructie bedacht, waarbij we de techniek en infrastructuur gebruiken van onze vestiging in Noordwijk, maar het alarm laten binnenkomen bij onze alarmcentrale in Praag. In Nederland is het gebruik van personenalarmering heel gewoon. In landen zoals Tsjechie, die steeds meer aan West-Europese normen willen voldoen, is er veel belangstelling voor dit soort diensten."

De vestiging in Praag, die in 2000 haar deuren opende, bedient ook nog andere dochters van Eureko, zoals Union, een Slovaakse verzekeringsmaatschappij, die sinds kort zorgverzekeringen op de markt brengt.

Amsterdam, 20 januari 2006

Noot voor de redactie (