Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

'Uiver' vertrekt per boot naar Aviodrome

Historisch vliegtuig met schade vaart van Den Helder naar Lelystad

Lelystad, 19 januari 2006 - Het historische vliegtuig 'Uiver' uit 1934 zal de komende dagen per boot van de Luchthaven Den Helder naar het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad worden overgebracht. Op vrijdag 8 juli is de historische Douglas DC-2 Uiver bij de voorbereidingen voor een airshow op de luchthaven Den Helder beschadigd, doordat het linker landingswiel onverwacht inklapte. De Uiver wordt nu naar Lelystad overgebracht ter reparatie.

In 1934 werd de Uiver één van de trotse hoogtepunten uit de geschiedenis van ons land. Heel Nederland was in rep en roer toen de Uiver van de KLM meedeed aan de Londen-Melbourne race. Het ging zo goed met de Uiver tijdens deze wedstrijd, dat steeds mensen zich verzamelden voor het kantoor van de KLM, terwijl de laatste berichten per telegraaf van de andere kant van de wereld binnenstroomden.

Uiver-beschuitbussen

Iedereen wilde in 1934 het laatste nieuws weten van de Uiver. Bij wijze van hoge uitzondering bleven de radiozenders van Huizen en Hilversum de hele nacht in de lucht. Zo kon men horen hoe de Uiver verdwaalde boven Australië; een noodlanding moest maken en in de vroege ochtend, ontdaan van alle overbodige last, weer kon opstijgen. Toen het vliegtuig uiteindelijk in Melbourne over de finish kwam, was het groot feest in Nederland; alle grote kranten kopten met dit nieuws en duizenden mensen vierden feest bij het KLM-kantoor. Er werden fietsvlaggetjes van de Uiver, puzzels en Uiver-beschuitbussen gemaakt. Scholieren konden voor enkele centen een koperen herinneringsplaquette kopen en overal langs de vliegroute naar huis werd de bemanning enthousiast ontvangen.

Help de Uiver weer in de lucht

De oorspronkelijke Uiver verongelukte tijdens zijn tweede vlucht naar Nederlands Oost-Indië in december 1934. De DC-2 Uiver die in 1999 door de Nederlandse bevolking werd gekocht voor de Aviodrome is het 'zusje' van de Uiver, die vrijwel naast de originele Uiver op de productielijn stond.

Volgens planning zal deze Uiver op vrijdag 20 januari van Den Helder naar Lelystad worden overgevaren. Op zaterdagmorgen wordt de Uiver aan land gebracht. De reparatie kan vanaf zaterdag 21 januari door belangstellenden bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in de gereconstrueerde T-2-hangaar uit de Tweede Wereldoorlog worden gevolgd. De reparatie van de vleugel en het vervangen van de beschadigde historische propeller brengen hoge kosten met zich mee. Mensen die willen helpen om dit bijzondere vliegtuig weer in de lucht te krijgen, kunnen dat doen door online via de site www.aviodrome.nl te doneren.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl, of is te krijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76, (25 ct. p. min.) of per email via info@aviodrome.nl.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: http://www.aviodrome.nl/persfoto/
* Overige persberichten: http://www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten/
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: http://www.aviodrome.nl/

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl Website: http://www.aviodrome.nl/