2e persbericht van vrijdag 20 januari 2006

Eindhoven, 20-01-2006

Eindhoven: Politiekrant voor bijna 1,4 miljoen inwoners

Vanaf maandag 23 januari geven de zes zuidelijke politieregios gefaseerd de publiekskrant Blauw uit. Het is de eerste keer dat de politie gezamenlijk één informatiebulletin uitgeeft dat bij ruim 1,4 miljoen huishoudens in de brievenbus valt. De krant wordt verspreid in de politieregios Limburg-Zuid, Limburg-Noord, Brabant Zuid-Oost, Brabant-Noord, Midden en West Brabant en Zeeland. Blauw wordt aangeboden in een herkenbare politie-envelop.

Met Blauw informeert de politie actief bijna vier miljoen inwoners in Zuid-Nederland over haar werkwijze, preventie en de aanpak van criminaliteit. In deze uitgave, die vier paginas telt, komen diverse onderwerpen aan bod, zoals het Keurmerk Veilig Wonen. Door tijdig voorzorgsmaatregelen te nemen tegen ongenode gasten, wordt het risico op een woninginbraak aanzienlijk verkleind. In het blad kan de lezer een aantal praktische tips vinden op dit gebied.

Ook kan de lezer een kijkje achter de schermen nemen bij een politiebalie. Alle mogelijke incidenten passeren hier dagelijks de revue en in het artikel wordt toegelicht wat de politie met een aangifte doet. Naast het doen van aangifte op het bureau kunnen burgers ook voor een aantal delicten digitaal aangifte doen. Op www.politie.nl is te zien van welke delicten digitaal aangifte gedaan kan worden.

Daarnaast wordt in de krant gewaarschuwd voor fraude en oplichting. Fraude via internet of een foute bankoverschrijving komen regelmatig voor. De politie adviseert in dit soort gevallen altijd aangifte te doen. Een aantal tips maken de lezer wegwijs in het voorkomen van dit soort zaken.

Degenen die de krant niet ontvangen, kunnen vanaf eind volgende week een exemplaar afhalen op alle politiebureaus; uiteraard zolang de voorraad strekt. Het is de bedoeling om met een nieuwe Blauw te verschijnen in de tweede helft van 2006.

Eindhoven: Aanrijding zorgt voor veel overlast

Op de snelweg A67 (Venlo richting Antwerpen) ter hoogte van de afslag Waalre is vrijdagochtend rond 7.55 uur een aanrijding gebeurd waarbij een vrachtwagen met vloeibare stikstof betrokken was. De chauffeur van de Belgische vrachtwagen heeft bij het wisselen van de ene naar de andere rijstrook vermoedelijk een rechts naast hem rijdende personenauto over het hoofd gezien. De twee wagens raakten elkaar, waarna ze samen over de vangrail heen op het talud van de snelweg terechtkwamen. De personenwagen kwam daarbij onder de oplegger terecht. De bestuurder, een 51-jarige man uit Leende, raakte niet gewond. Hij moest wel door de brandweer uit zijn wagen worden bevrijd. Dat lukt rond 10.00 uur. Voor de zekerheid is ook een traumahelicopter ter plaatse gekomen, maar het personeel daarvan hoefde niet in actie te komen. Ook de bestuurder van de vrachtwagen (woonplaats en leeftijd onbekend) raakte niet gewond. De berging van de vrachtwagen heeft tot ongeveer 14.45 uur geduurd, waarna begonnen kon worden aan het repareren van de vangrail. De weg is na de aanrijding helemaal afgesloten geweest, wat lange files tot gevolg heeft gehad. Ook het verkeer in Eindhoven had er veel last van. Nadat de vrachtwagen was geborgen, werden enkele rijstroken weer opengesteld voor het verkeer.

Eindhoven: Politie houdt illegale plakker aan

Op de Vestdijk is vrijdagochtend rond 11.15 uur een 36-jarige Eindhovenaar aangehouden. De politie betrapte hem op heterdaad bij het plakken van posters op een plek waar dat niet is toegestaan. De plakspullen en posters zijn in beslag genomen en tegen de Eindhovenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Deurne: Auto gestolen

Tussen donderdag 23.30 en vrijdag 13.30 uur is vanaf de Jozef Israelsstraat een auto gestolen. Het gaat om een grijze Volkswagen Golf TDI met het kenteken 57-LB-LB.

Geldrop: Inbraak in woning

Tussen donderdag 23.55 en vrijdag 7.15 uur is ingebroken bij een woning op Hoog Geldrop. De voordeur werd via de brievenbus geopend. De buit bestond uit twee mobiele telefoons en een handtas met daarin een paspoort, rijbewijs en twee giropassen.

Helmond: Gereedschappen en computers weg bij inbraak

Vanuit een bedrijf aan de Vossenbeemd zijn tussen donderdag 22.00 en vrijdag 6.50 uur twee computers en verschillende gereedschappen weggenomen. De poort werd opengebroken en een raam werd vernield.