Gemeenten blijven achter met open source

'S-HERTOGENBOSCH, 20051130 -- Nederlandse gemeenten blijven achter met het gebruik van open source software voor hun website. De kans dat open source software wordt gebruikt is het grootst bij kleine gemeenten. Dit blijkt uit een scan van de websites van de Nederlandse gemeenten door open source integrator Ematic Interactive.


Achtergrond
Het gebruik van open source software wordt in Nederland gestimuleerd vanuit de landelijke overheid. Vanuit het perspectief dat open source software goedkoper is moedigt het Ministerie van Economische zaken het gebruik van open source software binnen de overheid en het bedrijfsleven aan. Wereldwijd is de open source webserver Apache voor website hosting op dit moment marktleider met een aandeel van 71%(i). Deze webserver draait vaak op het open source besturingsysteem Linux.

Microsoft meest populair
Uit de scan van de websites van alle Nederlandse gemeenten blijkt dat de gemeenten in de meeste gevallen nog kiezen voor Microsoft software bij de hosting van hun websites. Bijna de helft van alle gemeenten (48%) gebruikt Microsoft software als besturingssysteem voor de webserver waarop de website gehost wordt. Linux volgt met 37% op enige afstand als nummer 2.



Ook de webserver van Microsoft, Internet Information Services, blijkt marktleider binnen de websites van de Nederlandse gemeenten. De open source webserver Apache blijft duidelijk achter met een marktaandeel van 18%. Dit staat in schril contrast met het wereldwijde markt-aandeel van Apache (71%). Gemeenten kiezen eveneens vaak voor Lotus Domino, een product van IBM.



Budget reden voor keuze open source?
De provincie Zeeland blijkt voorop te lopen in het gebruik van open source software. In deze provincie draait 75% van alle gemeentewebsites op het open source besturings-systeem Linux. Dit percentage is het laagst in de provincies Utrecht, Friesland en Groningen.



Wanneer het gebruikte besturingssysteem afgezet wordt tegen de grootte van de gemeenten, is duidelijk te zien dat kleine gemeenten (44%) meer open source gebruiken dan grote gemeenten (27%). Dit percentage ligt met 21% het laagst voor gemeenten van 50.000 - 100.000 inwoners. Het lijkt er daarom op dat gemeenten met een kleiner (IT) budget eerder geneigd zijn om te kiezen voor een open source besturingssysteem.



Methode
Voor de scan is gebruikt gemaakt van de Netcraft 'What's that site running' methode(ii). Met deze methodiek is het mogelijk om via internet het besturingssysteem en de webserver van een website te bepalen. De Netcraft methode wordt wereldwijd gezien als de meest betrouwbare methode voor dergelijke scans. Afwijkingen kunnen echter wel optreden doordat webmasters zelf 'serverheaders' in kunnen stellen die niet overeenkomen met de feitelijk gebruikte software. Daarnaast kunnen loadbalancers er voor zorgen dat het niet mogelijk is om het gebruikte besturingssysteem en webserver te bepalen.

Over Ematic Interactive
Ematic Interactive is gespecialiseerd in de ontwikkeling van interactieve web oplossingen op basis van het open source platform. Daarbij concentreert de dienstverlening zich vooral op het leidende open source platform LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP). Een moderne hosting infrastructuur die geheel in eigen beheer is zorgt dat innovaties van klanten geheel tot hun recht komen. De klanten van Ematic Interactive bevinden zich in de agrarische sector, automotive industrie, bouw, food, makelaardij, overheid en zakelijke dienstverlening. De (open source) oplossingen die ontwikkeld worden liggen daarbij vooral op het gebied van customer intelligence, online communities, extranet en interactieve web oplossingen.
Zie www.ematic.nl

i Bron: Netcraft
(news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html)
ii Zie: uptime.netcraft.com/up/graph