FNV

Eigen budget voor scholing in eerste cao bij Interpay

Iedere werknemer van Interpay krijgt een eigen opleidingsbudget. Dat staat in het principeakkoord over een nieuwe cao bij de dienstverlener die het betalingsverkeer voor de banken verzorgt. "Jongeren, ouderen en allochtonen, krijgen speciale aandacht", zegt vakbondsbestuurder Adem Akdeniz. "Dit is employability plus."

Door de gevolgen van een fusieproces krimpt het personeelsbestand van Interpay, met vestigingen in Utrecht en Amsterdam, al enige tijd. Drie weken geleden stemden de leden van FNV Bondgenoten in met een sociaal plan. Daarin staat het vinden van ander werk centraal. De schadevergoeding bij ontslag is hoger dan de gebruikelijke kantonrechtersformule, gebaseerd op dienstjaren en leeftijd.

FNV Bondgenoten neemt zitting in een studieclub om de individuele scholing vorm te geven.

Het is de eerste cao bij Interpay. Tot nu toe vielen de werknemers onder de sector-cao voor (algemene) banken waar met name de kleinere banken onder vallen. Maar de payprocessor wilde eigen arbeidsvoorwaarden ontwikkelen die bij de specifieke functies van een betalingsdienstverlener horen.

De strategie van Interpay is gericht op steeds grotere volumes aan betalingen via alle mogelijkheden, zoals credit card, internet en mobiele telefonie. Het bedrijf is qua betalingsvolumes de derde aanbieder op de Europese markt.

De ruim elfhonderd werknemers kunnen volgens het principeakkoord op 62,5 jarige leeftijd met werken stoppen. In januari krijgen ze een loonsverhoging van 1,5 procent, in november volgt een eenmalige uitlering van 0,5 procent.

Bij ziekte wordt het loon in de eerste twee jaren aangevuld tot 100 procent, mits de zieke meewerkt aan zijn reïntegratie. In de jaren van arbeidsongeschiktheid daarna, vult de werkgever het loon deels aan.

Het personeel krijgt een collectieve basisverzekering tegen ziektekosten voor 950 euro per jaar. Op aanvullende pakketten is de korting 10 procent.

Leden van de vakbond kunnen hun contributie via hun loon betalen, wat een fiscaal voordeel oplevert.