Ingezonden persbericht

Vrachtschip gesplitst en weer in elkaar gezet voor reis naar Verre Oosten

Zethameta haalt dertig meter uit beschadigd containerschip

VLAARDINGEN - Metaalrecyclingbedrijf Zethameta uit Vlaardingen heeft de niet alledaagse opdracht gekregen om de sloop op zich te nemen van de beschadigde dertig meter van het onder Qatarese vlag varende containerschip Fowairet. Het bedrijf is momenteel op de werf van Damen Shiprepair in Schiedam bezig om het gehavende gedeelte uit het 270 meter lange vrachtschip te verwijderen. Een unieke operatie, want na de sloopwerkzaamheden worden de twee losse delen immers weer aan elkaar gelast. Het schip kan daardoor na de werkzaamheden weer op eigen kracht naar het Verre Oosten varen. Daar wordt het containerschip op een scheepswerf wederom in twee stukken gesplitst zodat de in Nederland verwijderde dertig meter laadruimte weer kan worden toegevoegd.

Het met 1952 containers geladen schip liep op dinsdag 20 september in de Westerschelde bij het Zeeuwse Perkpolder uit zijn roer en daardoor vast aan de grond. Het middelste gedeelte raakte daarbij zwaar vervormd. De ingeschakelde sleepdiensten vervoerden het in 1998 gebouwde schip naar de Sloehaven in Vlissingen. Van daaruit werd het naar Damen Shiprepair in Schiedam gesleept. Zethameta kreeg vervolgens de opdracht voor de sloop van de beschadigde dertig meter en begon afgelopen maandag 28 november met de werkzaamheden. De verwachting is dat dit ongewone karwei komende zaterdag 3 december zal worden afgerond. De twee losse delen zullen na de sloop weer aan elkaar worden gelast, zodat het op eigen kracht naar het Verre Oosten kan varen.

De te verwijderen dertig meter, ongeveer 1600 ton verwrongen staal, zal door Zethameta op maat worden gemaakt en vervolgens naar Corus in IJmuiden worden vervoerd om daar omgesmolten te worden. Het Vlaardingse bedrijf, onderdeel van de Jansen Recycling Groep, verricht de sloop van het beschadigde middengedeelte bij Damen Shiprepair overigens in samenwerking met het bedrijf Edcoma International BV uit Waverveen.

---

Noot: Voor nadere informatie Zethameta, Aart van Vliet: 010-460.11.55

---- --