Gemeente Sint-Michielsgelstel


30-11-05
De Meierij in stelling gebracht brengt Fort Sint-Anthonie weer in beeld
Eind juni brachten acht gemeenten en twee waterschappen De Meierij in stelling. Onder een gezamenlijke paraplu voeren zij de komende jaren plannen uit in het Stellinggebied rondom s-Hertogenbosch. Inmiddels wordt voortvarend gewerkt aan het eerste project: Fort Sint-Anthonie.

Fort Sint-Anthonie tussen Vught en 's-Hertogenbosch leidt vandaag de dag een verborgen bestaan. De slechte bouwkundige staat van de overgebleven delen van dit ooit roemruchte fort aan de Vughterweg en de Dommel vraagt om een spoedige restauratie. Begin 2006 start de gemeente 's-Hertogenbosch met het weer in beeld brengen van dit voormalige verdedigingswerk. Cultuurhistorie en natuurbeleving gaan daarbij hand in hand.

Bovenop de restanten van het voormalige fort staat nu een kasteelachtig huis dat in 1933 werd gebouwd door de architect Hendrik Willem Valk (1886-1973). Het fort werd omstreeks 1587 gebouwd op een kwartier gaans van de stad en kreeg als taak de vijand in zijn opmars vanuit Vught te belemmeren, of die nou via de weg kwam of over de Dommel. Fort Sint-Anthonie werd op deze strategische plek aangelegd volgens de laatste inzichten op krijgskundig gebied: stoere wallen moesten kogels opvangen, met vier regelmatig geplaatste bastions kon men belegeraars van alle kanten met vuur bestrijken en een natte gracht met buitenwerken verhoogde de weerbaarheid van het fort.

Fort Sint-Anthonie was lange tijd een voornaam bolwerk. Eind negentiende eeuw verloor het fort echter zijn functie. Bij de aanleg van de nieuwe Vughterweg in 1887 verdween het westelijk deel van het terrein en in 1910 werd Fort Sint-Anthonie in zijn geheel opgeheven. In 1933 volgde de bouw van het huis van Valk op de restanten van het oude fort en ernaast werd een openbaar plantsoen aangelegd. Vandaag de dag zijn alleen de zuid-oostelijke bastions en de tussenliggende courtine nog zichtbaar.

De gemeente 's-Hertogenbosch wil met de restauratie de cultuurhistorische waarden van deze bijzondere plek nieuw leven inblazen. Het plan bestaat uit vier onderdelen: vrijleggen van het fort, aanpakken van de bekledingsmuren en de aanleg van een steiger en een opgang, van de Dommel naar het fort. Tot slot zal gekeken worden naar het resterende terreplein.

Het oude Fort Sint-Anthonie gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Het voorname verdedigingswerk langs de Vughterweg en aan de Dommel wordt weer zichtbaar en herkenbaar gemaakt. De combinatie van cultuurhistorie en natuurbeleving biedt volop kansen voor toeristische ontsluiting. Hiermee wordt Fort Sint-Anthonie opnieuw in stelling gebracht, voor 's-Hertogenbosch en voor de Meierij.