Rijksuniversiteit Groningen

146 - Koninklijke Onderscheiding voor Wim Wolff

Datum: 30 november 2005

Op 29 november 2005 wordt prof.dr. W.J. Wolff benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is hoogleraar Mariene Biologie aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG. Grote verdiensten heeft hij zowel voor de nationale als internationale natuurbescherming gehad, door zijn inzet voor onder meer de Waddenzee, de Oosterschelde en Antarctica. Wolff krijgt de decoratie ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Met zijn deskundigheid heeft Wolff een grote bijdrage geleverd aan maatschappelijke discussies. Hij was in staat bruggen te slaan tussen groepen en personen met uiteenlopende opvattingen. Dat deed hij op innemende wijze, met het gezag van een deskundige en een dosis pragmatisme. Zo wist hij discussies tussen voor- en tegenstanders van de jacht te beslechten. Als wetenschapper was hij tevens een belangrijke gangmaker bij de discussie over het al of niet afsluiten van de Oosterschelde. Het zijn vooral de ecologische argumenten geweest die indertijd de doorslag hebben gegeven bij het besluit tot de bouw van een stormvloedkering. Het is de verdienste van Wolff dat de wetenschappelijke argumentatie in woord en geschrift op de juiste wijze bij politiek en publiek zijn gekomen.

Ook inzake de Waddenzee wierp Wolff zich op als pleitbezorger voor de integratie van wetenschappelijke kennis in beleid en beheer. Zo stond hij aan de wieg van vele trilaterale afspraken tussen de drie Waddenlanden (Duitsland, Denemarken en Nederland). Ook hier is zijn vermogen goede wetenschap bij een breed publiek te brengen van groot belang geweest voor een brede steun voor het natuurbeleid in de Waddenzee. Tot op heden maakt hij zich sterk voor de oprichting van de Waddenacademie.

Zijn kennis van zaken werd eveneens op beleidsmatig vlak zeer gewaardeerd. Wolff heeft het ministerie van LNV zeer vaak geadviseerd in lastige kwesties en hij heeft Nederland frequent vertegenwoordigd in internationale gremia. Een voorbeeld is zijn voorzitterschap van de Scientific Council van de Conventie van Bonn.

Curriculum vitae

Willem Jan Wolff (Eelde, 1940) studeerde Biologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde hier in 1973 op een onderzoek naar macrofauna in de mondingen van de Rijn, Maas en Schelde. Zijn wetenschappelijke carrière begon als medewerker, later werkgroepleider van het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek te Yerseke, waar hij werkte van 1965 tot 1975. Hierna werd hij hoofd van de afdeling Estuariene Ecologie van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer op Texel. Van 1987 tot 1992 was hij directeur onderzoek van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer. In 1992 werd Wolff hoofd van de afdeling Aquatische Ecologie van het DLO Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. Van 1989 tot 1995 was hij deeltijdhoogleraar Aquatische Ecologie bij de vakgroep Natuurbeheer van de Landbouw Universiteit Wageningen. In 1996 werd hij benoemd tot hoogleraar Mariene Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1998 tot 2003 was Wolff tevens wetenschappelijk directeur van de landelijke Onderzoekschool Functionele Ecologie.

Zijn activiteiten gericht op natuurbescherming beperkten zich niet tot het eigen land. Hij is erg betrokken geweest bij de ecologie van de Banc d'Arguin in Mauretanië en adviseerde bij ontwikkelingshulpprojecten in Indonesië, Peru, India, Mali en Guinee-Bissao.

Tot slot heeft Wolff in vele commissies en werkgroepen zitting gehad. Zo was has hij lid van de Commissie Mariene Biologie van de Nederlandse Raad voor Zeeonderzoek, lid van de Commissie tot Beheer van het Instituut voor Oecologisch Onderzoek van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), lid van de Raad van Advies voor het Zeeonderzoek, lid van de Nederlandse SCOR-commissie (Scientific Committee on Ocenanic Research), lid van de adviescommissie Natuurbehoud van het Prins Bernhard Fonds en (tot heden) lid van de International Science Committee van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).

Noot voor de pers


- Informatie: Interne en Externe Betrekkingen RUG, tel. (050) 363 44 44.


- De uitreiking van de onderscheiding vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.


- Prof. dr. W.J. Wolff krijgt de onderscheiding uit handen van de burgemeester van zijn woonplaats Haren, de heer A.J. Gerritsen.