ChristenUnie


Spreekbeurt André Rouvoet Eindhoven woensdag 30 november 2005

Organisatie: Academisch Genootschap Eindhoven

Sprekers: André Rouvoet (ChristenUnie), Frans Timmermans (PvdA), Rob Riemen (directeur van het Nexus Instituut)

Tijd: 20.00 uur

Het Europa symposium wordt georganiseerd t.g.v. het 12^e lustrum van het Academisch Genootschap en heeft als titel "Europa, idee en werkelijkheid"
Achtergrond

Het proces van de Europese eenwording heeft tot nu toe voornamelijk in het teken gestaan van de economie. Daarnaast tracht men ook te komen tot een samenwerking op politiek en militair terrein. De culturele aspecten, die toch bepalend zijn voor het kweken van een Europees bewustzijn lijken onvoldoende aan bod te komen.

Van verschillende zijde met name van de cultuurfilosoof George Steiner wordt hiertegen gewaarschuwd. Hij betoogt in zijn essay De idee Europa dat ondanks twee wereldoorlogen en de holocaust het Europese beschavingsideaal nog steeds betekenisvol en politiek relevant is. Het culturele erfgoed bestaande uit de werken van dichters en denkers is, vindt Steiner, van wezenlijk belang voor de kwaliteit van het menselijk bestaan.

Het symposium zal gericht zijn op de vraag of dit nog een nieuw licht werpt op het proces van de Europese eenwording en hoe dit kan leiden tot een meer evenwichtige vormgeving van de Europese eenwording. Het gaat dus niet in eerste instantie om actuele politieke kwesties i.v.m. de grondwet, Turkije etc. maar om een cultuurfilosofische benadering.

Het symposium wordt voorgezeten door Michèle de Waard, redacteur Europese Zaken bij het NRC-Handelsblad.

Programma

19:45 20:00 De vice - voorzitter van het Academisch Genootschap, de heer Ludo Baghuis, verwelkomt de aanwezigen waarna de voorzitter van het symposium, Michèle de Waard, de probleemstelling zal inleiden.

20:00 20:30 Inleidingen door de panelleden, de heren Rob Riemen, Frans Timmermans en André Rouvoet

20:30 21:15 Panel discussie

21:15 22.00 Discussie met de zaal

22.00 22:15 Samenvatting en sluiting door de voorzitter

22:15 Informeel samenzijn, met de sprekers tot 22:45, daarna zonder

Locatie: PSV Stadion

---