Ingezonden persbericht

Forumdiscussie over jeugdzorg onder voorzitterschap van Bram Bakker

"Onschuldig achter de tralies, het eindstation van de jeugdzorg." Nieuw boek van Ana van Es en Bram Hulzebos

HAARLEM, 20051107 -- Forumdiscussie in Haarlem over het 'afvoerputje van de jeugdzorg' onder voorzitterschap van psychiater Bram Bakker. "Onschuldig achter de tralies, het eindstation van de jeugdzorg", op woensdag 30 november, 20 00 uur, Schoter Scholengemeenschap, Sportweg 9 te Haarlem.


Kinderen van soms nog geen twaalf jaar oud die nog nooit met de politie in aanraking zijn geweest, maar toch twaalf uur per dag alleen in een cel zitten. Meisjes die slachtoffer zijn van een zedendelict en daarom samen met jonge verkrachters in een 'jeugdgevangenis' worden opgesloten. Deskundigen die spreken over 'het afvoerputje van de jeugdzorg.' De verhalen over gedragsgestoorde jongeren die bij gebrek aan beter in een justitiële jeugdinrichting worden opgesloten, hebben Nederland geschokt. Maar voor deze jongeren is er hoop, want vanaf begin 2007 worden kinderen voor wie een gesloten crisisplaats nodig is, niet langer bij Justitie opgesloten, maar gaan ze naar speciale besloten en gesloten internaten die onder het ministerie van VWS ressorteren.

Wat betekent deze maatregel echt? Krijgen de betrokken jongeren dan de hulp die ze nodig hebben, of creëren we een schijnoplossing?

Over deze vragen organiseren De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, Boekhandel Bloemendaal en Stichting Misplaatst op 30 november aanstaande een forumdiscussie. Uitgangspunt is het boek "Onschuldig achter de tralies, het eindstation van de jeugdzorg", dat de Groningse journalist Bram Hulzebos en rechtenstudente Ana van Es samen schreven. Ze interviewden ouders, politici en ambtenaren en analyseerden de achtergronden rond dit relatief omvangrijke en vaak miskende probleem.

De auteurs en tal van deskundigen vanuit diverse disciplines zullen het woord voeren, zoals René Hoksbergen, hechtingsdeskundige, Laura Kottman, pleegmoeder van zo'n meisje, Jan de Wit SP Tweede Kamerlid, een vertegenwoordiger van De Knoop, Maarten Divendal, de verantwoordelijk wethouder in Haarlem, zeer waarschijnlijk Peter van der Laan van het NSRC en mogelijk behandelaars uit zo'n JJI. De bijeenkomst vindt plaats aan de vooravond van het 100 jarig bestaan van de kinderbescherming in de Schoter Scholengemeenschap, naast het Haarlem-stadion. Vooraf aanmelden is noodzakelijk! Deelname is op volgorde van aanmelding! De toegangsprijs bedraagt 5 euro, of 20 euro inclusief boek à 17,90.


Inlichtingen:

023 5253582 of 5266277

stichting@misplaatst.info

www.misplaatst.info



Ingezonden persbericht