Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

ICT~Office en FIAR: blij met grote politieke steun uitstel heffing op MP3 spelers

Woerden, 30 november 2005

ICT~Office en FIAR zijn verheugd over de kamerbrede steun vanuit de Tweede kamer voor het standpunt dat kopieerheffingen op mp3-spelers en dvd harddisk recorders ongewenst zijn. In het Algemeen Overleg in de Kamer met de Minister van Justitie op 30 november is aangedrongen op uitstel van de heffingen tot er Europese harmonisatie is. De Tweede Kamer is niet overtuigd van het nut van de heffingen en zag meer nadelen dan voordelen van de voorgenomen uitbreiding van het systeem. Hoewel het de bedoeling was dat op 1 januari 2006 deze heffingen zouden komen, is de verwachting dat door het ingrijpen van de Kamer de beslissing van de baan is.

ICT~Office en FIAR zijn altijd van mening geweest dat heffingen op datadragers als MP3 spelers marktverstorend werken en grote gevolgen hebben voor de consumenten elektronica- en ICT-sector. Dergelijke heffingen gaan voorbij aan de belangen van zowel de industrie, de consument als de rechthebbende. ICT~Office is vanzelfsprekend van mening dat auteursrechthebbenden een eerlijke vergoeding verdienen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat een groot deel van dergelijke heffingen nooit aankomt bij de rechthebbenden.

De heffingen zouden gaan gelden voor producten die soms geheel niet of alleen voor een beperkt deel worden gebruikt voor opslag van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Veel producten zijn immers veranderd in multifunctionele apparaten, waarop door gebruikers eigen video, foto, muziek of software kan worden opgeslagen.

Niet alleen de electronica- en ICT-sector, maar ook de Consumentenbond, VNO-NCW, MKB Nederland, en het Innovatieplatform zijn van mening dat kopieerheffingen zeer marktverstorend zijn. Ook de Europese Commissie wil een ander systeem van heffingen. Europese afstemming zal meer duidelijkheid scheppen voor bedrijven en winkeliers die nu geconfronteerd worden met ongelijke situaties in Europese landen.

ICT~Office en FIAR bepleiten uiteindelijk dan ook op termijn voor een eerlijker en directer systeem met behulp van technische middelen, waarbij gebruikers rechtstreeks betalen bij rechthebbenden voor content.

ICT~Office (voorheen Nederland~ICT) is de branchevereniging van de IT-, Telecom- en Officebedrijven in Nederland. ICT~Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die bijna E 30 miljard omzet en meer dan 225.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector.

De "Vereeniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied", kortweg FIAR, is de branchevereniging op het gebied van audio- en videoapparatuur in Nederland en is opgericht in 1929. Er zijn 35 bedrijven lid. Zij vertegenwoordigen gezamenlijk het overgrote deel van de bruingoed markt.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht