Ingezonden persbericht


Vereniging Pure Plantaardige Olie opgericht

Onder auspiciën van notaris Van Ravesteyn is de Nederlandse PPO Associatie (NPPOA) opgericht. De vereniging wil het gebruik van Pure Plantaardige Olie (PPO) als biobrandstof bevorderen ter verduurzaming van de maatschappij.

"We staan aan de vooravond van grote veranderingen op energiegebied en we willen met deze vereniging de overgang naar een duurzame brandstof stimuleren en faciliteren", aldus Hein Aberson van Solar Oil Systems, tevens voorzitter van de NPPOA. De andere twee bestuursleden zijn Theo Maessen van Cythemadim en Roland Dudink, lid op persoonlijke titel, die respectievelijk de penningmeester en secretaris van de vereniging zijn.

Lidmaatschap van de NPPOA staat open voor iedereen die zich bedrijfsmatig of persoonlijk verwant voelt met de missie van de vereniging. Het is de bedoeling om kennis en expertise te bundelen, de mogelijkheden van PPO als biobrandstof te promoten en informatie te verstrekken over de stand van zaken met betrekking tot lopende projecten, technische ontwikkelingen en beleidsontwikkelingen.

Het grote voordeel van PPO als biobrandstof, zoals bijvoorbeeld koudgeperste koolzaadolie, is dat het hernieuwbaar en milieuvriendelijk is. Het is CO2 neutraal, veroorzaakt de helft minder roetuitstoot ten opzichte van diesel en bevat geen zwavel. Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor, liet in 1900 zijn eerste dieselmotoren al op PPO draaien, namelijk op pindaolie.

Diverse bedrijven, instellingen en particulieren willen graag op PPO gaan rijden vanwege de energie- en milieuvoordelen. Ze wachten echter noodgedwongen af totdat de landelijke overheid hiervoor het kader creëert. De cruciale accijnsvrijstelling is namelijk nog steeds niet van toepassing op PPO. Voor biodiesel (chemisch bewerkte PPO) geldt echter wel een accijnsvrijstelling. Met behulp van enthousiaste leden wil de NPPOA de mogelijkheden van PPO beter op de kaart zetten, zowel richting de overheid als richting de markt.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de vereniging www.nppoa.nl