Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 30 november 2005

Nummer: 36

Natuurboerderij gaat De Brinkhorst heten

AMERSFOORT- Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 30 november in het i-centrum Vathorst aan de Duisterweg 6a heeft wethouder Gerda Eerdmans de naam bekend gemaakt van de toekomstige natuurboerderij Vathorst. De boerderij krijgt de naam De Brinkhorst. De bedenkster van de naam is Will van Groningen-Jonker uit Kattenbroek. Haar inzending werd door de jury als de beste en meest aansprekende beoordeeld. Will kreeg voor haar inzending een prijs van de wethouder. De feestelijke bijeenkomst werd bijgewoond door tientallen kinderen van drie van de vijf basisscholen die in de Brink in Vathorst gehuisvest zijn.

Wethouder Gerda Eerdmans stak tijdens de bijeenkomst niet onder stoelen of banken hoe blij ze is dat natuurboerderij in Vathorst er ook echt komt. "Er is hard gewerkt dit voor elkaar te krijgen en daar ben ik zeer trots op. Voor jong en oud is de natuurboerderij straks de allerleukste plek van Vathorst met beesten en natuur om je heen." De wethouder voegde daaraan toe dat die plek ook een naam moest krijgen die door de Amersfoorters zelf verzonnen is. "Het is prachtig om te weten dat maar liefst 59 mensen hebben meegedaan aan de prijsvraag om een naam te verzinnen."

Will van Groningen-Jonker woont sinds kort in de Kattenbroek. Daarvoor woonde zij in Bunschoten-Spakenburg. Daar is zij actief geweest in de begeleiding van groepen kinderen bij de Eemlandhoeve en zeer begaan met natuur en milieu. De Kattenbroekse komt regelmatig in de Brink, omdat ze daar een kleinkind naar school brengt. Will was heel blij toen ze vernam dat er een natuurboerderij komt in de Brink in Vathorst. Na de oproep van wethouder Eerdmans om een naam te verzinnen, ging ze nadenken. Ze wilde iets waar de naam de Brink in terugkwam en het woord 'horst', geheel in de lijn met de naam van het centrum voor Natuur en Milieu Educatie Landgoed Schothorst, maar natuurlijk ook in de lijn met Vat-horst . Zo kwam zij op De Brinkhorst. Bovendien is de brink in een dorp veelal een plaats waar bewoners elkaar ontmoeten. De Brinkhorst wordt ook zo'n ontmoetingsplaats. De prijs die Will van Groningen kreeg is een slangenvaasje, dat gemaakt is door keramiste Helma Wiersma uit Nieuwland. Haar werk is gebaseerd op de natuur.

In totaal werden er dus 59 namen voor de toekomstige natuurboerderij ingezonden. Een jury, samengesteld uit de voorzitter van de Bewonersvereniging Vathorst: Aizo Krikke; de voorzitter van de stichting Vi Va Vathorst, Klaas Veenbaas; het hoofd van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Theo Hotke; de zorgmanager dagbesteding van Amerpoort Asvz, Remke Schaap, en de procesmanager van het Brinkcluster van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Joyce Besseling, beoordeelden de ingezonden namen aan de hand van drie criteria: de naam moet aansprekend zijn (goed in het gehoor liggen, herkenbaar en goed te onthouden), heeft te maken met het gebied/het omringende landschap en/of geeft iets weer van de unieke opzet.

Raad geeft meer geld
Tijdens de bijeenkomst op 30 november kon wethouder Eerdmans de aanwezigen ook meedelen, dat de gemeenteraad eenmalig 900.000 euro extra vrijgemaakt heeft voor de natuurboerderij. De raad wil dat dit geld besteed wordt aan natuur en milieu educatie. "Dat betekent dat we vanaf de opening van de natuurboerderij in het voorjaar van 2007 direct ook lessen op het gebied van natuur en milieu kunnen aanbieden. Dat is natuurlijk geweldig. Dat had zonder dat geld niet gekund. Met die negen ton kunnen we langdurig voorzien in natuur en milieueducatie." Om deze heugelijke mededeling te illustreren bood de wethouder de aanwezige kinderen een kruiwagen vol chocoladegeld aan. De kruiwagen zelf is alvast een cadeautje voor de natuurboerderij.

Op het terrein van De Brinkhorst komt naast de natuurboerderij eveneens een pannenkoekenboerderij. De natuurboerderij is een samenwerkingsproject van de gemeente Amersfoort, het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Amerpoort Asvz en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst. Op De Brinkhorst gaan in de toekomst 18 cliënten van de Amerpoort Asvz aan het werk. Een aantal van hen werkt al in Vathorst in de Groen- en Klussengroep.