Ingezonden persbericht


Persbericht
Gouda, 30 november 2005

MONITOR VITALITEIT EN POTENTIE BEDRIJVENTERREINEN

Over het functioneren van bestaande bedrijventerreinen is weinig bekend. Voor een optimale bijdrage van deze terreinen aan de economie is dergelijke kennis echter van groot belang. Klassiek bedrijventerreinenonderzoek levert vooral kwantitatieve informatie op. Bureau Stedelijke Planning bv heeft daarom in samenwerking met OTB TUDelft een monitor ontwikkeld die zowel de economische vitaliteit als de potentie van bestaande bedrijventerreinen in beeld brengt.

Het doel van de monitor bedrijventerreinen is om gemeenten, regio's en provincies een instrument te bieden om inzicht te verkrijgen in de economische vitaliteit en potentie van hun bedrijventerreinen, zodat zij daar de nodige maatregelen kunnen treffen (handhaving, upgrading, herstructurering, herprofilering en functieverandering).

De monitor bestaat uit drie componenten: een algemene beschrijving, de economische vitaliteit en de potentie van een bedrijventerrein. Bij de economische vitaliteit wordt onder meer de ontwikkeling van de werkgelegenheid (omvang en samenstelling) afgezet tegen de gemeentelijke, regionale, provinciale of landelijke ontwikkeling. Bij de ontwikkelingspotentie gaat het om het toekomstperspectief van een bedrijventerrein. Het betreft hier niet alleen kwantitatieve gegevens, maar ook een beschrijving van de kwalitatieve kenmerken van het terrein. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de staat van de gebouwen, infrastructuur en openbare ruimte? Is er sprake van zorgvuldig ruimtegebruik? Hoe zit het met de bereikbaarheid, de veiligheid, zijn er voorzieningen aanwezig en is er voldoende bewegwijzering?

Monitor drie bedrijventerreinen Zaanstad
Het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en Zaanstad hebben aan Bureau Stedelijke Planning gevraagd op basis van de monitor drie bedrijventerreinen te analyseren. Er heeft een inventarisatie plaatsgevonden van de mogelijke knelpunten op de bedrijventerreinen Molletjesveer, Noorderveld en Assendelft-Noord in Zaanstad. De gemeente wil de kwaliteit van deze terreinen op een voldoende peil houden, banen behouden en waar mogelijk banen toevoegen. Op basis van de resultaten kan de gemeente, waar nodig, maatregelen treffen. De analyse geldt tevens als uitwerkingsproject van het Ontwikkelingsplan Economie van het ROA en levert leerervaringen op voor andere gemeenten.

Profiel Bureau Stedelijke Planning
Bureau Stedelijke Planning bv is inmiddels acht jaar actief binnen het planvormingsproces van de stedelijke ruimte. Het in Gouda gevestigde bureau adviseert en onderzoekt op het gebied van ruimtelijke economie, centrumontwikkeling, stedelijke vernieuwing, bedrijfshuisvesting, wonen en winkels. Het bureau adviseert zowel de gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid als marktpartijen zoals projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties. www.stedplan.nl