Ingezonden persbericht


Embargo tot 30 november 2005

Portaal krijgt voor derde maal zwarte bokaal

Beste en slechtste verhuurders van 2005 bekend

Woensdag 30 november reikt Woonbonddirecteur Mária van Veen de prijzen uit aan de slecht-ste en beste verhuurders van 2005. Drie verhuurders krijgen als slechtste een zwarte bokaal. Twee verhuurders als beste een zilveren beker. De zwarte bokalen zijn voor Portaal Leiden, Eigen Haard Amsterdam en Vesteda Woongalerie Amsterdam. De beste verhuurders komen dit jaar uit Groesbeek en Heerlen. In Groesbeek zetelt woningcorporatie Oosterpoort Wooncombi-natie en in Heerlen zit Stienstra, een grote commerciële verhuurder. De verhuurders werden dit jaar door de jury vooral afgerekend op de manier waarop zij met hun huurders omgaan. Of die huurders daadwerkelijk invloed hebben via hun organisaties en of individuele huurders serieus worden genomen. U bent van harte welkom bij de prijsuitreikingen op 30 november. Deze vin-den plaats ten kantore van de betrokken verhuurders. Zie het bijgevoegde programma.

Portaal verhardt zich in het kwade
Portaal Leiden krijgt de zwarte bokaal voor de derde keer voor haar bezit in De Condorhorst. Deze woningcorporatie wil zich maar niet beteren. Dat is opvallend, want er zijn uit het verleden verder geen verhuurders bekend die weigeren iets te doen aan de problemen waarvoor zij een zwarte bokaal krij-gen. Portaal Leiden reageert niet eens meer op brieven van de huurders uit De Condorhorst en het feit dat de eigen brancheorganisatie Aedes hen via de Codecommissie op de vingers heeft getikt, lijkt ook al geen indruk te maken. De jury vindt deze verharding in de houding van Portaal Leiden onac-ceptabel.

Eigen Haard: stiekem de bergingen ontruimd
Eén van de bewonersorganisaties die Eigen Haard Amsterdam heeft aangemeld als slechtste ver-huurder schrijft dat er tijdens de zomervakantie 40 gemeenschappelijke bergingen werden gesloopt, zonder dat daarover overeenstemming was met de betreffende huurders of de bewonerscommissie. Een aantal bewoners was op vakantie. Hun spullen zijn domweg afgevoerd en konden niet meer wor-den terug gekregen. 'Diefstal' oordeelt de jury. De andere klachten die over Eigen Haard op tafel la-gen, zijn ook niet mis. Huurders worden jaren aan het lijntje gehouden, terwijl zij ernstige onderhouds-klachten hebben, waar niets aan wordt gedaan.

Een vijfde zilveren beker voor Stienstra
Stienstra wint de prijs van beste verhuurder voor de vijfde keer. Dat Stienstra zijn huurders bloedseri-eus neemt, is duidelijk. Maar liefst 14 huurdersorganisaties en 6 individuele huurders meldden Stien-stra aan als beste. Stienstra staat op eenzame hoogte als het gaat om de omgang met de eigen huur-ders. "Dat is een verschil van dag en nacht met de vorige eigenaar", meldt een van de bewoners-commissies. Hoewel de gemiddelde huurverhoging boven de 2,5 procent lag, en dus ruim boven het landelijk gemiddelde, was slechts één huurdersorganisatie 'niet tevreden maar ook niet ontevreden' over het huurbeleid. Hun huurders hadden overigens de laagste huurverhoging (1,8 procent).

Oosterpoort Wooncombinatie: een indrukwekkend sociaal plan De prijs voor beste woningcorporatie gaat naar Oosterpoort Wooncombinatie uit Groesbeek. Huur-dersbelangenvereniging Het Blok-Ubbergen wordt voortijdig en op alle gebieden betrokken bij beslui-ten van de corporatie; de bewonersparticipatie is uitstekend geregeld. De jury is met name lovend over het sociaal plan dat deze verhuurder heeft afgesproken met zijn huurdersbelangenverenigingen. Bij elk wijkvernieuwingsproject wordt intensief overlegd met de bewonerscommissie. Tot driemaal toe worden er bij alle huurders huisbezoeken afgelegd. Er zijn informatiebijeenkomsten, er worden nieuwsbrieven uitgegeven en er worden contactpersonen aangesteld. Voor elk specifiek sociaal plan geldt dat de huurprijs van nieuwe woningen gedurende tien jaar niet wordt geliberaliseerd. Bovendien is de jaarlijkse huurverhoging voor deze woningen gedurende tien jaar niet meer dan de gemiddelde huurverhoging van die corporatie.

Vesteda Woongalerie Amsterdam: minachting voor huurders Dat Vesteda Woongalerie Amsterdam de prijs voor de slechtste verhuurder van het jaar krijgt, is direct het gevolg van de manier waarop Vesteda Woongalerie Amsterdam omgaat met de bewonerscom-missies. De bewonerscommissies van Vesteda Woongalerie Amsterdam voelen zich geminacht. Het overleg loopt van geen kant, afspraken worden niet nagekomen, de afrekening servicekosten komt te laat en er wordt weinig gedaan met de opmerkingen en adviezen van de huurdersorganisaties. De jury weegt mee dat het onderhoud slecht is, terwijl de huren hoog zijn.

Eervolle vermeldingen
De jury heeft dit jaar ook eervolle vermeldingen toegekend. In de categorie 'beste woningcorporaties' aan Intermaris Woondiensten uit Hoorn, in de categorie 'beste commerciële verhuurder' aan Delta Lloyd Vastgoed BV uit Amsterdam voor een woningcomplex in Amstelveen. Wat betreft de prijs voor beste woningcorporatie heeft Intermaris Woondiensten met een neuslengte verschil verloren van Stichting Wooncombinatie Oosterpoort. Intermaris Woondiensten presteert als grote corporatie zonder meer heel goed. De formele bevoegdheden van de bewonersorganisatie (De Boog) zijn niet groot, maar in de praktijk luistert deze verhuurder bijzonder goed naar zijn huurders. Delta Lloyd Vastgoed BV is volgens de jury duidelijk 'a coming star'. Hopelijk werkt de eervolle ver-melding voor deze verhuurder stimulerend voor andere commerciële verhuurders om het overleg met hun huurders te verbeteren.

De jury
De jury bestaat dit jaar uit: mr. D. Briedé (advocaat huurrecht te Amsterdam); R. Eggens (huurder in de particuliere huursector); A. van Heeringen (jurist bij de Nederlandse thuiswinkelorganisatie); Jeani-ne Janssen (jurist bij De Ombudsman); I. van Neutigem (huurder van een woningcorporatie); en Mária van Veen (directeur Nederlandse Woonbond).

Programma uitreiking van de zilveren bekers en zwarte bokalen op 30 november 2005
10.00 - 11.00 uur Eigen Haard, Amsterdam
Strekkerweg 75, 1033 DA Amsterdam. Tel. 020 618 0909. 11.30 - 12.30 uur Vesteda Woongalerie Amsterdam
Purperhoedenveem 11, Amsterdam. Tel. 020 5246900.
13.30 - 14.30 uur Portaal Leiden
Lammenschansweg 130, 2321 JX Leiden, Tel. 0318-898 989. 14.00 - 15.00 uur Oosterpoort Wooncombinatie
Atelierweg 12, 6562 AS Groesbeek. Tel. 024 3995 555. 18.00 - 19.00 uur Stienstra
Kruisstraat 56 6411 BW Heerlen. Tel 045 571 2255.

Programma uitreiking Eervolle Vermeldingen
op 30 november 2005

13.00 - 14.00 uur Delta Lloyd Vastgoed BV, Amsterdam Amstelplein 6, 1096 BC Amsterdam. Tel. 020 594 3501, 15.00 - 16.00 uur Intermaris Woondiensten, Hoorn
Maelsonstraat 12, Hoorn Tel. 0229 258 500.

U05.796
Amsterdam, 29 november 2005

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mária van Veen, tel. 06 53792303, of Hans Roseboom, tel. (06) 2246 5543