Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-743       |
|                                            |Arnhem|28 november    |
|                                            |,     |2005           |
COMMISSIEVERGADERINGEN 30 NOVEMBER 2005 Woensdag 30 november a.s. komen de statencommissies weer bijeen voor de maandelijkse vergadering.

Commissie Landelijk Gebied
Reconstructiewet agrarische enclave
In het Reconstructieplan Veluwe is door Provinciale Staten (PS) opgenomen dat binnen een jaar een uitwerkingsplan voor het deelgebied Agrarische Enclave wordt opgesteld. In april 2005 is dat proces in opdracht van Gedeputeerde Staten (GS) door een projectgroep onder regie van Dienst Landelijk Gebied (DLG) opgestart. Op 31 augustus 2005 is een advies aangeboden aan GS. Tijdens een informatieavond in het gebied over de resultaten van de verkenning bleek onder de bevolking een breed draagvlak te bestaan voor de voorgestelde lijn Actief Stimuleren. Ook GS zien Actieve Stimulering als de meest wenselijke wijze om de doelen in de Agrarische Enclave te bereiken. GS vragen PS om hierover overleg te voeren.

Meer informatie: F. van Hooijdonk, tel. 026-3598557

Economie en Milieu
Krimp recreatiebedrijven Veluwe
GS willen verder met de krimp van recreatiebedrijven op de Veluwe. Daarvoor leggen zij een financieringsvoorstel Groei en Krimp aan PS voor. De provincie Gelderland verdeelt E 9 miljoen over de periode 2006 tot en met 2009, waarvan de Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV bij aankoop en sanering van recreatieterreinen gebruik kan maken. Samen met cofinancieringsmiddelen vanuit het Rijk en de private sector kunnen met dit bedrag circa 8 recreatiebedrijven met een oppervlakte van circa 70 hectare worden aangekocht, gesaneerd en teruggegeven aan de natuur. De nieuwe krimp levert ook uitbreidingsmogelijkheden op voor bedrijven in recreatieclusters.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Welzijn
Voortgang project Kulturhus
Na vaststelling van het Statenvoorstel Kulturhus op 30 juni 2004 en de Subsidieregeling vitaal Gelderland in oktober 2004 kon de uitvoering van het project Kulturhus van start gaan. De bedoeling is dat in de periode tot eind 2007 een dertigtal Kulturhusen worden gerealiseerd. De commissie gaat zich buigen over de voortgang van het project Kulturhus. Zijn het tempo en de kwaliteit in overeenstemming met de afspraken? En worden met dertig kulturhusen de doelstellingen wel bereikt?

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082.

Ruimtelijke Ordening
Verordening Cultuurhistorie Gelderland
GS stellen PS voor om de verordening Cultuurhistorie vast te stellen. Inhoudelijk is de verordening op een aantal punten veranderd. Voorheen was de subsidiëring sterk gericht op gebouwen. Vanaf 2005 komt het gehele cultuurhistorische veld in aanmerking voor subsidie. Een tweede belangrijke wijziging is dat nu in de verordening is opgenomen dat de Cultuurhistorische Waardenkaart wordt gebruikt als een belangrijke voorwaarde voor een restauratie- of onderhoudssubsidie. Een andere verandering is de wijze waarop de duurzame instandhouding van molens wordt geregeld: de Gelderse Molenverordening is ingetrokken en de bescherming van de Gelderse molenbiotoop is nu gebaseerd op het streekplan.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Commissie Verkeer en Water
Concrete verbetervoorstellen regiotax
De commissies Verkeer en Water en Welzijn worden geïnformeerd over concrete verbetervoorstellen van het project herontwerp regiotaxi. Aanleiding voor het project is dat de kosten van regiotaxi enorm zijn gestegen en slecht beheersbaar zijn. Samen met de gemeenten (regio's) hebben GS concrete verbetervoorstellen uitgewerkt. Bij de bespreking van dit herontwerp wordt ook de notitie 'Tariefdifferentiatie regiotax' van D66 en VVD betrokken.

Meer informatie: G. Buevink, tel. 026-3599154

Commissie Algemeen Bestuur
Herijking
De herijking van subsidies is een omvangrijke operatie. Het proces loopt al geruime tijd en op korte termijn moeten knopen worden doorgehakt. GS hebben van 27 instellingen gegevens verzameld. GS vragen PS om op basis van die gegevens aan te geven van welke instellingen zij de mogelijkheden tot flexibilisering van de structurele subsidie nader willen (laten) onderzoeken. Besluitvorming hierover zal plaatsvinden in de statenvergadering van 14 december.

Stichting Europartenariat
PS wordt gevraagd om akkoord te gaan met de opvatting van het bestuur van de Stichting Europartenariat om af te zien van civielrechtelijke aansprakelijkstelling van voormalige bestuursleden.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082

Zie voor overige agendapunten www.gelderland.nl