Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200409621/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan een constructiebedrijf aan de Waalbandijk in IJzendoorn voor het repareren en onderhouden van (eigen) bagger- en andere vaartuigen met een lengte van 25 meter en langer. Enkele inwoners van IJzendoorn en het gemeentebestuur van Neder-Betuwe zijn van mening dat niet de provincie, maar de gemeente bevoegd is om zon vergunning af te geven. Bepalend daarvoor is volgens hen dat het bedrijf niet meer beschikt over een scheepshelling voor de reparatie van schepen van meer dan 25 meter. Verder hebben zij aangevoerd dat de beslissing om een milieuvergunning te verlenen, had moeten worden aangehouden. Het standpunt van de provincie dat om het terrein reeds een geluidszone geldt, is volgens onjuist.


* 200409879/1
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan HOV doorstroomas Vossenbelt van de gemeente Hengelo. Het bestemmingsplan moet de aanleg mogelijk maken van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer-baan: een doorstroomas die de woonwijk Vossenbelt door middel van een lusvormige buslijn verbindt met het centraal station van Hengelo. De totale lengte van de buslijn is ongeveer 15 km en voor het grootste gedeelte moet een maximumsnelheid van 50 km per uur gelden. De buslijn maakt grotendeels gebruik van bestaande wegverbindingen. Onder andere de Stichting (h)eerlijk Hengelo heeft bezwaren tegen het tracé van de HOV-baan. De gemeenteraad is volgens haar uitgegaan van onjuiste en gedateerde reizigersaantallen en heeft geen rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen en een teruglopend aantal reizigers, waardoor de exploitatie van het tracé zal worden bemoeilijkt. De stichting is ook van mening dat de gemeenteraad onvoldoende is ingegaan op alternatieve routes.


* 200409933/1
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Westelijke eilanden van stadsdeel Amsterdam-Centrum. Het bestemmingsplan geeft een planologische regeling voor de gebieden Bickerseiland, Prinseneiland, Realeneiland en de Planciusbuurt. Voor het Realeneiland heeft het plan onder meer tot doel dat de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur wordt teruggebracht. Met de invulling van onbebouwde locaties op de westzijde van het eiland kan volgens het plan de oorspronkelijke kenmerkende werfstructuur worden hersteld. Voor het Prinseneiland heeft het bestemmingsplan onder meer tot doel dat de oorspronkelijke structuur van het eiland wordt behouden. Uitgangspunt van het bestemmingsplan is het handhaven van de bestaande onbebouwde terreinen langs het water op het Prinseneiland. Een aantal bewoners van de eilanden en onder meer de Stichting behoudt Karakter Prinseneiland hebben beroep ingesteld tegen de goedkeuring door de provincie.


* 200501512/1
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan de Gemeenschappelijke Vuilverwerking Dordrecht voor de regionale stortplaats Crayestein-West. Deze stortplaats is voorzien van een puinbreekinstallatie. De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven is van mening dat de provincie niet alleen de stortactiviteiten, maar ook de puinbreekactiviteiten had moet toetsen aan de Europese IPPC-richtlijn (richtlijn over geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging). Volgens de stichting vormen beide activiteiten één installatie. Het provinciebestuur heeft zich op het standpunt gesteld dat de richtlijn niet van toepassing is op de puinbreekactiviteiten. Verder heeft het provinciebestuur volgens de stichting de normen van het Besluit luchtkwaliteit niet in acht genomen en onvoldoende rekening gehouden met de reeds aanwezige luchtverontreiniging in het gebied door de spoorlijn, de binnenvaart, de snelweg A15 en de bedrijven aan de Baanhoekweg.


* 200501907/1
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk om een vergunning te verlenen voor de bouw van een restaurant aan de Korhoenlaan in Harderwijk. Slenkenhorst B.V. had hiervoor een bouwvergunning aangevraagd. De aanvraag heeft betrekking op de verbouwing van de kampwinkel op het recreatiegebied Slenk & Horst tot een restauratieve voorziening. Volgens het gemeentebestuur kan de bouwvergunning niet worden verleend op grond van het bestemmingsplan. Volgens het college van burgemeester en wethouders moet sprake zijn van een bedrijfsmatige exploitatie van het recreatieterrein. Een klein gedeelte van het terrein (zwembad, tennisbaan en technische installaties) wordt door Slenkenhorst bedrijfsmatig geëxploiteerd, maar daarmee is volgens het college nog niet voldaan aan het vereiste van bedrijfsmatige exploitatie van het gehele terrein. Slenkenhorst voert nog aan dat de gemeente in een eerder overleg de verwachting heeft gewekt dat de bouwvergunning zou kunnen worden verleend. Volgens Slenkenhorst is de gemeente bovendien niet ingegaan op de vraag of vrijstelling zou kunnen worden verleend van het bestemmingsplan (de zogenoemde artikel 19-procedure).


* 200502231/1
Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten heeft verleend voor de sloop van vier recreatiewoningen aan de Vianenweg in Holten. De sloopvergunning is verleend in het kader van een project waarbij negenendertig zomerhuisjes zullen worden gebouwd. Voor dit project is ook een aanlegvergunning verleend voor het kappen en rooien van bomen en ander houtgewas.


* 200503594/1
Uitspraak over de beslissing van de burgemeester van Tilburg dat voor het café Laila aan de Besterdring van 4 maart tot 3 juni 2005 elke dag een sluitingstijd geldt vanaf 00.00 uur. De burgemeester heeft hiertoe besloten, omdat in de nacht van 18 op 19 september 2004 in het café tweemaal fikse onenigheid is geweest tussen een aantal klanten. Aansluitend daarop is buiten een stevige vechtpartij ontstaan, waarbij een van de klanten met een mes is gestoken. Volgens de burgemeester heeft de houding van de café-eigenaar bijgedragen aan de escalaties van de ruzies, omdat hij geen pogingen heeft ondernomen deze te sussen en niet op tijd een beroep heeft gedaan op de politie. De rechtbank in Breda heeft in maart 2005 een eerder beroep van de café-eigenaar gegrond verklaard. Volgens de rechtbank leverde de vechtpartij niet een dermate ernstige verstoring van de openbare orde op dat dit de beperking van de openingstijden rechtvaardigde. De burgemeester kan zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200507113/1
Uitspraak over het besluit van de gemeenteraad van Rotterdam om de vaststelling door de deelraad van de deelgemeente Prins Alexander van welstandscriteria voor Waterwijk Nesselande fase 2 wegens strijd met het algemeen belang te vernietigen. De gemeenteraad van Rotterdam heeft daarbij het gebied tot welstandsvrij gebied voor vrije kavels aangewezen. Op grond van de Gemeentewet kan de gemeenteraad besluiten van een deelraad vernietigen. De gemeenteraad heeft in dit geval het besluit van de deelraad vernietigd, omdat de bevoegdheid om welstandsvrije gebieden aan te wijzen op grond van de Woningwet aan de gemeenteraad toekomt en de systematiek van de Woningwet tot gevolg heeft dat geen welstandscriteria meer van toepassing kunnen zijn. De deelraad is van mening dat deze bevoegdheid aan hem is gedelegeerd en komt dan ook samen met het dagelijks bestuur van de deelgemeente in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200507204/1
Uitspraak over het beroep dat de Vereniging Natuur en Milieu Flevoland heeft ingediend tegen het uitblijven van een beslissing van de staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en VROM met betrekking tot luchtvaartterrein Lelystad. In november 2001 hebben de staatssecretarissen beslissingen genomen over de zogenoemde aanwijzing van het luchtvaartterrein Lelystad. Met een aanwijzingsbesluit wordt onder meer de geluidszone vastgelegd. De vereniging heeft hier destijds bewaren tegen ingediend, die de staatssecretarissen ongegrond hebben verklaard. In een uitspraak van 5 november 2003 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deze beslissing van de staatssecretarissen op de bezwaren vernietigd en de staatssecretarissen opgedragen binnen een bepaalde termijn een nieuwe beslissing te nemen. Tot nu toe hebben zij dat niet gedaan, omdat eerst een milieueffectrapport moet worden opgesteld. Dat kost tijd en de termijn waarbinnen de staatssecretarissen een nieuwe beslissing moeten nemen is volgens hen te kort. De vereniging verzoekt de Afdeling bestuursrechtspraak om de staatssecretarissen te dwingen binnen een bepaalde termijn alsnog een beslissing te nemen.