Ingezonden persbericht

Moderne Turkse verhalen, een boekpresentatie

Interviews met Ferit Edgü, Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden

UTRECHT, 20051124 -- Boekpresentatie op 30 november aanstaande van de pas verschenen titel Moderne Turkse verhalen. Een schitterend overzicht van een deel van de moderne Turkse literatuur uitgegeven door Uitgeverij Atlas. Moderne Turkse verhalen biedt in 59 representatieve werken een bloemlezing van de belangrijkste korte verhalenschrijvers uit de Turkse literatuurgeschiedenis van begin 1900 tot heden.


Programma

Interviews met:

Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden, de samenstellers/vertalers van Moderne Turkse verhalen. Vraaggesprek o.l.v. Iris Pronk, boekenjournalist voor onder meer Trouw en redacteur van Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU).

De auteur/kunstenaar Ferit Edgü is één van de auteurs die in het overzicht van het boek Moderne Turkse verhalen voorkomt. Een interview met Edgü over zijn leven en werk en de traditie van korte verhalen in Turkije. Mehmet Emin Yildirim, verbonden aan de afdeling Turkologie van de Universiteit Leiden, zal Edgü in het Turks interviewen. De vertaling wordt verzorgd door Gerard Bosscha Erdbrink.

Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden vertaalden Sneeuw en Ik heet Karmozijn van Orhan Pamuk. Daarnaast vertaalde Dorleijn ook twee andere boeken van Pamuk: Het Zwarte Boek en Het Huis van de Stilte. Orhan Pamuk's boek Istanbul verscheen in een vertaling van Hanneke van der Heijden.

Ferit Edgü (1936, Istanbul) studeerde beeldende kunst en leefde van 1958 tot 1964 in Parijs. Hij keerde daarna naar Turkije terug. Tijdens zijn dienstplicht werkte hij als leraar in Oost-Turkije. Dit verblijf van een jaar was de inspiratiebron van zijn roman O. Deze roman werd in 1982 verfilmd en viel in de prijzen tijdens het Berlijnse Filmfestival in 1983.

Edgü publiceerde romans, korte verhalenbundels en poëzie. Net als andere 'vijftigers' is hij beïnvloed door het existentialisme, wat tot uitdrukking komt in de grote aandacht voor de psyche van de personages. Hij geldt als de exponent van de stadse, experimentele literatuurstroming in Turkije.

Zie voor meer informatie: www.umut.nl/edgu.html

Zie voor de inhoudsopgave van het boek: www.umut.nl/artikel/inhoud.doc

* Woensdag 30 november 2005
* Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
* Tijd: 20.00 uur
* Entree: 5 euro
* Reserveren via Umut Literatuur 030-2145593, umut@umut.nl of via www.umut.nl/reserveren.html.



Umut Literatuur